Hyppää sisältöön

Keskustele: Uskaltaisitko hankkia rintaimplantit?

Terveysviranomaiset ovat kehottaneet naisia poistattamaan teollista silikonia sisältävät PIP- ja M-implantit monissa maissa. Valvira lisäsi eilen listalle myös TiBreeze-implantit. Mitä mieltä olet rintaimplanteista? Pelkäätkö implanttien vaaroja?

Kirurgin käsi poimii rintaimplantin kotelosta leikkaussalissa. Kuva: Reuters-tv

Kohu ei ole vähentänyt turvallisena pidettyjen implanttien kysyntää, kertoo plastiikkakirurgi Asko Salmi Plastiikkakirurginen sairaala KL:stä.

- Naiset ottavat implantteja samalla lailla kuin aikaisemminkin. On toki naisia, joille on laitettu PIP- tai M-implantteja, ja he ovat ottaneet yhteyttä. Tämä on teettänyt jonkin verran lisätyötä, Salmi kertoo.

Eilen myös Suomen plastiikkakirurgiyhdistys kehotti naisia poistamaan riski-implantit. Salmen klinikalla implantit poistetaan kaikkiaan kolmelta naistelta.

Myös muilta yksityisiltä klinikoilta kerrotaan, ettei kohu ole vähentänyt turvallisena pidettyjen silikonien kysyntää. Toisaalta ulkomailla operoidut naiset haluavat tietää, mitkä implantit he ovat saaneet.

Julkinen terveydenhoito poistaa revenneen proteesin

Yksittäisiä kyselyjä on tullut myös Suomen suurimmalle julkiselle plastiikkakirurgian klinikalle Töölön sairaalaan.

- Meille on tullut yksittäisiä yhteydenottoja ja lähetteitä. Tiedän, että naapurimaissa proteeseja on laitettu ilmeisesti parille sadalle suomalaiselle, ylilääkäri Erkki Tukiainen kertoo.

- Heidän täytyisi selvittää leikkaavan tahon kanssa, minkälainen proteesi heille on laitettu ja mitä sen kanssa tehdään.

Julkinen terveydenhuolto poistaa implantin, jos se on revennyt tai aiheuttanut tulehduksen. Vuosittain tehtyjen rintaimplanttileikkausten määrästä ei ole tilastoa.

Eniten käytettyjen Natrelle-implanttien johtava maahantuoja Upviser tuo Suomeen vuosittain runsaat 1 300 implanttia. Maahantuoja arvioi kokonaismarkkinoiksi enintään 1 800 implanttia vuodessa.

Suomen plastiikkakirurgien yhdistyksen mukaan noin kaksi kolmasosaa implanteista laitetaan kosmeettisista syistä. Ylilääkäri Tukiainen pitää suomalaista kauneuskirurgiaa turvallisena.