1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

"Tiedot kuolemastamme ovat liioiteltuja"

Vasemmistoliiton entinen kansanedustaja ja europarlamentaarikko Esko Seppänen ja entinen kokoomuspoliitikko ja yrityselämän vaikuttaja Iiro Viinanen ovat viime vuosina vaihtaneet ajatuksia kirjeitse. Tämä kirjeenvaihto on nyt julkaistu kirjana. Miehiä yhdistää myös Parkinsonin tauti.

 Iiro Viinanen ja (vas.) Esko Seppänen
Mitä patamusta porvari ja vasemmistoradikaali ajattelevat maailman menosta? Onko aate kadonnut politiikasta? Kaatuuko euro? Miten sairastuminen muutti suhtautumista terveydenhuoltoon?

Esko Seppänen harmitteli Aamu-tv:n haastattelussa pilke silmäkulmassa, että julkisuudessa hänet ja Viinaset on sairauden takia jo lähes kuopattu elävältä.

- Tiedot kuolemastamme ovat liioiteltuja, ei tämä tauti tapa eikä siihen normaalisti kuole. Me ajattelemme ja olemme yhteiskunnallisia toimijoita. Tämä kirjakin on minun ja Iiron työksi ihan hyvä näyte siitä, että olemme elossa, Seppänen muistuttaa.

Vaikka miehet olivat aikoinaan eri puolilla eduskunnan suurta salia ja sanailivat välillä kovaakin, on Parkinsonin tauti yhdistänyt.

- Vähän se on ehkä arvomaailmaakin lähentänyt. Eduskunnan ottelut ovat mennyttä aikaa ja nyt on uudet murheet ja mietittävät meillä kummallakin, Viinanen kertoo.

Molemmat äänestävät Niinistöä

Seppänen ja Viinanen naljailevat Aamu-tv:n sohvalla edelleen toisilleen lama-ajan virheistä, porvareiden vastuusta ja vasemmiston jarruttelusta, mutta puheista löytyy nyt myös paljon yhteistä. Molemmat päivittelevät eurokriisiä ja politikkojen kykenemättömyyttä tehdä päätöksiä. Molemmat ovat myös sitä mieltä, että Suomessakin pitää elää nyt suu säkkiä myöden, leikkauksia on edessä.

- Se on tuskien taival. Tuloja pitää lisätä, mutta etujakin pitää leikata, eihän siinä muu auta. Veroetuuksia, sosiaalisia etuuksia, yritystukia, kaikesta pitää ottaa, jos ei muuten niin sitten juustohöylällä, Viinanen maalailee.

Myös presidentinvaalien toisella kierroksella molemmilla on sama ehdokas: Sauli Niinistö. Kokoomuslaiselle ehdokas on selvä, mutta niin tuntuu olevan vasemmistolaisellekin.

- Nämä ovat henkilövaalit. En äänestä kokoomusta vaan Sauli Niinistöä, joka on mielestäni itsenäinen ja riippumaton ehdokas. Oikeistolaisiahan molemmat ovat, Seppänen toteaa.