1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vaalit

Arvoja, lapsipuolisoita ja homottelua

Olen hämmentyneenä seurannut kakkoskierroksen keskustelua vanhassa mediassa ja uudessa, sosiaalisessa mediassa. Politiikan toimittajana olen etsinyt vastausta peruskysymykseen: mistä äänestämme, kun valitsemme Sauli Niinistön ja Pekka Haaviston välillä?

Kuva: YLE

Kaiken tähän asti seuraamani perusteella vastaus on: puolisoista.

En tiedä, ovatko kenenkään muun korvat punoittaneet, mutta en muista seuranneeni missään aiemmassa presidentinvaalissa yhtä ronskia puhetta ehdokkaista. Sosiaalinen media ehkä korostaa vaikutelmaa.

Sauli Niinistö ja Pekka Haavisto ovat selvinneet pyörityksestä kiusaantuneina ja tyylikkäästi. Kannattajia on toppuuteltu, mutta kissa on pöydällä.

Maanantaina A-studion raportissa kuljetettiin Pahvi-Saulia ja Pahvi-Pekkaa Merijärvellä ja Ilomantsissa. Yllättävän reippaasti haastateltavat kertoivat ehdokkaansa nimen, mutta useat epäilivät helsinkiläisherrojen arvojen olevan erilaiset kuin maaseudun asukkaiden.

Kauniisti sanottuna äänestyspäätös tehdään arvomaailman perusteella. Mutta kun se kissa on pöydällä, toimittaja huuteli äänestäjien perään, että "äänestetäänkö näissä vaaleissa homoista ja heteroista?"

Monet vaalit nähnyt ja entinen presidenttiehdokas, valtioneuvos Riitta Uosukainen vastasi:

- Tälläiset asiat eivät saisi vaikuttaa minkään vertaa, kun valitaan presidenttiä, mutta nyt minun on pakko sanoa, että kyllä se monien kulmasta on niin, että se on ratkaiseva seikka.

Arvovalintaa voi vauhdittaa useampi asia. Asiakysymyksissä ehdokkaiden näkemykset eivät ole toistaiseksi poikenneet juurikaan toisistaan. Kumpikaan ei ole nostanut pöydälle yksittäistä haastetta, joka voisi puhuttaa ja jakaa äänestäjiä.

Mistä äänestäjät kahvipöydässä siis puhuvat, ja millä perusteella he äänestävät?