Bensiinin ja dieselin verosudoku ihmetyttää autoilijoita

Autoilun verotus hämmentää suomalaisia. Dieselauton käyttöveroa pudotettiin vuodenvaihteessa viidennes, mutta monen autoilijan mielestä tämä ei ole tarpeeksi. Erillinen dieselvero pitää yhä maksaa, vaikka dieselin ja bensiinin hinta on jo käytännössä sama.

Kotimaa

Dieselin etu on, että samansuuruisella tankkauksella diesel kulkee pitemmälle kuin bensa-auto. Autokaupassa järkevä päätös vaatii sekä erinomaista laskupäätä että ennustajanlahjoja.

Dieselillä ajaminen houkutteli, kun diesel vielä pari vuotta sitten oli litrahinnaltaan jopa 40 senttiä bensiiniä halvempaa. Nyt hintaeroa on enää muutama sentti. Samalla dieselin veroa on nostettu mutta dieselauton käyttövoimaveroa laskettu.

Autoliiton Moottori-lehdessä julkaistun selvityksen mukaan kuluttajan on lähes mahdotonta tietää, minkälainen auto kannattaa ostaa. Toimitusjohtaja Pasi Niemisen mukaan erot merkkien välillä ovat valtavat.

- Vertailussa on päädytty siihen, että riippuen merkistä ja mallista vaihteluväli on erittäin suuri, alle 10 000 kilometristä jopa yli 100 000 kilometriin vuodessa. Viime veromuutosten jälkeen rajan arviointi on entistä hankalampaa, Nieminen sanoo.

Veromuutokset vaikeuttavat valintaa

Valtiovarainministeriön neuvotteleva virkamies Leo Parkkonen pitää verologiikkaa yksinkertaisena: veroja on monia, mutta ne kaikki määräytyvät päästöjen mukaan.

- Sekä polttoaineverotuksessa, käyttövoimaverossa, ajoneuvoveron perusverossa että autoverossa on hiilidioksidikomponentti, joka määrittää kyseisen ajoneuvon kokonaisverorasituksen, Parkkonen kertoo.

Monilta autoilijoilta tämä sudoku jää kuitenkin ratkomatta.

- Meille tulee paljon kyselyitä, että kannattaako ostaa diesel- vai bensiinikäyttöinen auto. Vastaamisen tekee vaikeaksi se, että veroihin ja hintoihin tulee muutoksia matkan varrella. Moni dieselauton ostanut on pettynyt, kun on huomannut, että dieselin hinta on noussut merkittävästi. Se laskuperuste, mikä heillä kenties on ollut vuosi pari sitten, onkin nyt ihan toinen, Nieminen toteaa.

Lähteet: YLE Uutiset / Markus Tiittula