1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Egyptin jalkapallomellakassa kuollut yli 70

Egyptissä Port Saidin kaupungissa kymmeniä ihmisiä on kuollut jalkapallofanien yhteenotossa keskiviikkona. Terveysministeriön mukaan kuolleita on ainakin 74 ja loukkaantuneita on satoja. Valtaa pitävä armeija on julistanut kolmen päivän suruajan.

urheilu
Mellakoitsijoiden sytyttämä soihtu palaa Kairon jalkapallostadionilla.
Al-Masrin ja al-Ahlin välinen jalkapallo-ottelu päättyi kaaokseen, kun kotijoukkue al-Masrin kannattajat ryntäsivät kentälle vastustajien pelaajien kimppuun. Väkivaltaisuuksissa kuoli kymmeniä ja loukkaantui satoja.

Ottelu käytiin al-Ahlin ja al-Masrin joukkueiden välillä.

Televisiokuvien mukaan Port Saidin joukkueen al-Masrin fanit ryntäsivät kentälle sekunteja pelin päättymisen jälkeen ja jahtasivat takaa al-Ahlin joukkueen pelaajia. Al-Ahli on Egyptin johtavia joukkueita, mutta koki harvinaisen 3 - 1 -tappion Port Saidissa kotijoukkuetta vastaan.

Fanit heittelivät kiviä, ilotulitteita ja pulloja toisia faneja ja pelaajia kohti. Pelaajat vietiin myöhemmin pukuhuoneisiin turvaan. Myöhemmin illalla Egyptin armeija lähetti helikoptereita evakuoimaan Ahlin pelaajat ja fanit stadionilta.

- Tämä ei ole jalkapalloa. Tämä on sotaa, ja ihmisiä kuolee silmiemme edessä, kommentoi Ahlin joukkueen pelaaja Mohamed Abo Treika.

Osa mellakassa kuolleista on tiettävästi turvallisuusjoukkojen jäseniä. Egyptin syyttäjät ovat aloittaneet tutkinnan väkivallasta.

Kyseessä poliittinen välikohtaus

Egyptin suurin poliittinen järjestö Muslimiveljeskunta sanoi, että kyse ei ole jalkapallosta vaan poliittisesta yhteenotosta. Muslimiveljeskunta on syyttänyt viime keväänä syrjäytetyn presidentin Hosni Mubarakin kannattajia väkivallasta.

Egyptin armeijan johtaja Mohammed Hussein Tantawi vannoi torstaina egyptiläiselle tv-kanavalle antamassaan harvinaisessa puhelinhaastattelussa, että mellakan takana olevat ihmiset jäljitetään.

- Me pääsemme tämän vaiheen, yli ja Egyptistä tulee vakaa maa. Meillä on suunnitelma, jonka avulla valta luovutetaan kansan valitsemille siviileille. Mikäli joku suunnittelee Egyptin vakauden horjuttamista, he eivät tule siinä onnistumaan. Jokainen saa ansionsa mukaan, Tantawi julisti.

Myös Kairon jalkapallostadion sytytettiin tuleen sen jälkeen, kun tuomari peruutti ottelun Zamalekin ja al-Ismailian välillä. Egyptin television mukaan ottelun peruuntumisesta raivostuneet Zamalekin fanit sytyttivät stadionin joitain osia ilmiliekkeihin.

Egyptin jalkapalloliitto sanoi, että kaikki mestaruussarjan pelit on peruttu toistaiseksi. Egyptin parlamentti puolestaan kokoontuu jalkapalloväkivallan vuoksi hätäistuntoon huomenna torstaina, kertoi valtion televisio. Kyseessä oli suurin murhenäytelmä Egyptin jalkapallohistoriassa.

Maailman tuhoisin jalkapallomellakka nähtiin Perun ja Argentiinan välisessä olympiakarsintaottelussa Limassa toukokussa 1964. Tuolloin 318 kuoli, useimmat tallautuivat kuoliaiksi.

Lähteet: Reuters, AFP, AP, YLE Uutiset

Lue seuraavaksi