1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Kesko pohtii verkkokauppaa Viroon

Kesko on selvittänyt verkkokaupan perustamista Viroon paljolti edullisemman verotuskohtelun takia. Alemman arvonlisäverotuksen ohella päätökseen vaikuttavat työvoima- ja kiinteistökustannukset. Viron yleinen arvonlisävero on kolme prosenttiyksikköä Suomea alhaisempi.

talous

Keskossa selvitystyö verkkokaupan sijaintimaasta on vielä kesken, mutta alan kilpailutilanne kyllä tiedetään.

- Tavara liikkuu EU:ssa vapaasti ja kansainväliset verkkokaupat toimivat usein halvan työvoiman ja edullisen verokannan maissa. Jokainen prosentti on tärkeä, marginaalit ovat niin pienet, sanoo pääjohtaja Matti Halmesmäki.

Myös Ahvenanmaata on mietitty vaihtoehtona verkkokaupan varastolle. Kesko on myös investoinut viime vuonna 20 miljoonaa euroa verkkokauppaohjelmistoihin. Toisaalta verkkokaupan aiheuttaman kilpailun takia 14 Musta Pörssi -myymälää lopetettiin viime vuonna.

Veroissa isojakin eroja

Kaupan liiton mukaan verkkokaupan osuus koko vähittäiskaupasta on vasta noin 7 - 8 prosenttia, mutta osuus kasvaa koko ajan. Juuri verkkokaupassa EU:n kirjavat verokäytännöt kuitenkin paljastuvat.

- Se on kyllä se piste i:n päälle. Jos nyt ei puhuta Virosta, vaan esimerkiksi Britanniasta ja vaikka lastenvaatteista, joissa on nollaverokanta ja Suomessa 23 prosenttia, niin kyllä se tekee aika ison eron, kertoo Kaupan liiton pääekonomisti Jaana Kurjenoja.

Kaupalle arvonlisäverolla on tietenkin merkitystä laajemminkin. Arvonlisäverotuksen korottaminen saisi Keskon puolesta jäädä rauhaan, kun hallitus keväällä miettii valtion tulojen ja menojen tasapainottamista.

- Se leikkaa erityisesti lapsiperheiden kulutusmahdollisuuksia, joilla se kulutus on kaikista suurin. Tällainen tasavero on kaupan kannalta hankala, pääjohtaja Matti Halmesmäki toteaa.

Lähteet: YLE Uutiset / Aapo Parviainen

Lue seuraavaksi