1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Pakkanen surmaa yhä Euroopassa

Ennätysalhaiset lämpötilat ovat vaatineet yhä enemmän kuolonuhreja itäisessä ja keskisessä Euroopassa. Siperiasta saapunut kylmä ilma on surmannut ainakin 160 ihmistä. Pakkasta on ollut paikoin yli 30 astetta.

Koditon ukrainalaismies söi hyväntekeväisyysjärjestön tarjoamaa päivällistä näiden Donetskiin kodittomien suojaksi pystyttämässä teltassa 1. helmikuuta. Kuva: EPA / Photomig

Pahiten pakkasen piinaamassa Itä-Euroopassa pakkanen on surmannut etenkin kodittomia. Ukrainassa on viime päivien aikana kuollut jo 63 ihmistä. Kiovassa kodittomille on järjestetty hätätilamajoitusta lämmitetyissä teltoissa, kun pakkanen on kirinyt jo 33 asteeseen.

Puolassa kuolleita on 29, kun viime yön aikana kuoli yhdeksän ihmistä. Serbiassa kuolonuhreja on raportoitu seitsemän ja lumen vuoksi saarroksissa on yli 11 000 ihmistä. Romaniassa kuolonuhreja on paljastunut 22 ja naapurimaassa Bulgariassa kymmenen. Myös Latviassa kuolleita on kymmenen. Slovakiassa kuolleita on kaksi, Tshekissä taas yhden kerrotaan jäätyneen liki 30 asteen pakkasessa.

Myös sekä Saksassa että Itävallassa yksi ihminen on paleltunut kuoliaaksi. Italiassa puolestaan kuolleita on jo kaksi, kun sää on ollut kylminä 27 vuoteen.

Myös leutoon talveen tottuneet kreikkalaiset ovat joutuneet hytisemään pakkasen kourissa. Kreikan pohjoisosiin on ennustettu myös lumi- ja räntäkuuroja. Ainakin yhden kodittoman kerrotaan kuolleen Kreetan lomasaarella. Kreikan ja Turkin rajalla Evros-joella taas siirtolainen jäätyi kuoliaaksi.

Venäläinen kaasuntoimittaja Gazprom varoitti keskiviikkona varastojensa olevan jo vähissä Euroopan korkean kysynnän vuoksi. Puolassa kaasumonopoli PGNiG on joutunut rajoittamaan teollisuuden toimituksia, jotta kaasua riittää lämmitykseen.