Haavisto ja Niinistö nokittelivat talousasioista

Ainoastaan talouden kysymykset synnyttivät väittelyä presidenttiehdokkaiden viimeisessä televisioidussa vaalitentissä. Ehdokkaat olivat eri linjoilla talouskasvun merkityksestä ja Euroopan uuden tiukemman talousunionin ehdoista. Muuten Ylen vaalitentti sujui samaa rataa kuin aiemmat tentit, eikä Pekka Haaviston (vihr.) ja Sauli Niinistön (kok.) välille syntynyt yhdessäkään aiheessa suurempaa vastakkainasettelua.

vaalit
Sauli Niinistö ja Pekka Haavisto Ylen vaaliväittelyssä.
Sauli Niinistö ja Pekka Haavisto Ylen vaaliväittelyssä.YLE

Tentissä Haavisto sanoi olevansa huolissaan Niinistön talousnäkemyksistä, koska hänen mukaansa gallup-johtaja kannattaa kaikkea talouden kasvua ympäristöarvoista ja eriarvoistumisesta välittämättä. Lisäksi Haaviston mielestä Niinistön vaatimukset tiukemmasta budjettikurista lisäävät syrjäytymistä 90-luvun tapaan.

Niinistö torjui kilpakumppaninsa syytökset ja toisti aiemmat näkemyksensä, joiden mukaan Suomella olisi nykyisin samanlaisia vaikeuksia kuin Kreikalla, jos 1990-luvulla velkaantumista ei olisi pysäytetty.

Haavisto kertoi myös olevansa ulkoministeri Erkki Tuomiojan (sd.) linjoilla tiukemman Euroopan talousunionin suhteen. Tuomioja on kritisoinut suunniteltua sopimusta, koska hänen mukaansa luja talousliitto söisi Suomen elvytysvaraa talouden alamäissä.

- Minulle elvytysvara kuulostaa velkaantumisvaralta, Niinistö vastasi.

Ehdokkaat olivat kuitenkin yksimielisiä siitä, että Suomen paikka on tiiviimmässä talousliitossa, koska se on vaatimus euron vakauden kannalta.

Lähteet: YLE Uutiset