1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ylen aamu

The Descendantsissa loistavat näyttelijät

Ohjaus: Alexander Payne Alkuperämaa: Yhdysvallat 2011 Pääosissa: George Clooney, Shailene Woodley, Amara Miller,Judy Greer K-7

Havaijilainen juristi Matt King on viettänyt hyvin työntäyteistä elämää. Tuttu elämä sai äkkipysähdyksen Mattin vaimon jouduttua veneilyonnettomuuteen ja vajottua koomaan. Matt joutuu ensimmäistä kertaa elämässään kohtaamaan kaksi tytärtään, joidenka elämästä ja ongelmista hän on tähän asti onnistunut pysymään turvallisen etäällä. Näiden henkilökohtaisten ongelmien keskellä miehen on vielä tehtävä päätös siitä, kenelle hän ja hänen sukunsa myyvät valtavan maaomaisuutensa. Jottei tässä olisi tarpeeksi niin käy ilmi, että Mattin vaimolla on ollut suhde ja hän on ollut aikeissa jättää miehensä. Matt päättää jäljittää miehen ja niin alkaa isän ja tyttärien yhteinen matka halki Havaijin saarien

The Descendantsin ohjaaja, viisikymppinen Alexander Payne tuntuu olevan keski-ikäisten miesten ongelmista kertovien elokuvien erikoismies. Kymmenen vuoden takaisessa elokuvassa About Schmidt Payne kertoi tarinan juuri eläkkeelle jääneestä miehestä (Jack Nicholson), joka matkatessaan asuntoautollaan tyttärensä häihin, löysi uudestaan itsensä ja elämänsä. Vuonna 2004 nähtiin elokuva Sideways, jossa kaksi elämäänsä pettynyttä keski-käistä miestä (Paul Giamatti, Thomas Hayden Church) lähti viinimatkalle halki Kalifornian. Matkana aikana miehet oppivat tietenkin jotain uutta itsestään, toisistaan ja elämästä. Nyt teattereihin saapuu sitten The Descendants, jossa työn raskauttama keski-ikäinen juristi oppii jotain itsestään ja elämästä etsiessään vaimonsa rakastajaa Havaijin saarilta yhdessä tyttäriensä kanssa.

Kaikki nämä kolme elokuvaa ovat komedioita, joiden huumori on paikoitellen hyvinkin mustaa. Tästä elokuvasta esimerkkinä vaikka kohtaus, jossa päähenkilö saapuu vaimonsa sairaalavuoteen äärelle. Kyynelkanavia heruttelevan kaipauksen sijaan, luvassa on kohtaus, jossa mies haukkuu koomassa makaavana vaimonsa maan rakoon. Yllättävistäkin paikoista löytyvän huumorin takana ovat kuitenkin koko ajan vakavat asiat ja oikeat tunteet.

Huumorin ja vakavuuden sekoittamisen lisäksi näitä elokuvia yhdistävät niiden loistavat näyttelijät. Yksittäisen näyttelijän nostaminen esiin tästä elokuvasta on turhauttavaa, sillä kaikki mukanaolijat, sitä pienintä sivuroolia myöten, tekevät todella hienoa työtä. Silti vain yksi elokuvan viidestä Oscar-ehdokkuudesta on osunut näyttelijälle, eli pääosassa nähtävälle aina yhtä charmikkaalle George Clooneylle.