Mission Impossible – Ghost Protocol on huima toimintaseikkailu

Ohjaus: Brad Bird Alkuperämaa: Yhdysvallat 2011 Pääosissa: Tom Cruise, Jeremy Renner, Simon Pegg, Paula Patton, Michael Nyqvist, Samuli Edelman K-12

Ylen aamu

Epäonnisen, Moskovassa tapahtuvan vankilapaon jälkeen Yhdysvaltain presidentti ilmoittaa lopettavansa Ethan Huntin johtaman vakoiluosaston toiminnan. Koska miehen on tehtävä mitä miehen on tehtävä, ryhtyy Hunt puhdistamaan osastonsa mainetta. Tehtävän myötä Hunt pääsee salaperäisen kansainvälisen terroristin jäljille, jonka tavoitteena on ajaa maailma kaaokseen. Ilman apuvälineitä ja hallituksensa tukea Hunt värvää epävarmaan tehtävään mukaan joukon järjestönsä hylkäämiä agentteja, joidenka mukana olon motiiveista hän ei kuitenkaan voi olla aivan varma.

Elokuvan on ohjannut kahdesti vuoden parhaasta animaatiosta – Rottatouille (2007), Ihmeperhe (2004) - Oscarin napannut Brad Bird.

Tämä Mission Impossible -sarjan neljäs osa on huima toimintaseikkailu, jonka bonuksena on tietenkin Samuli Edelmanin mukanaolo. Edelmanin rooli tarinan kakkospahiksena ei ole suuren suuri, mutta hän selviää ilkiönosastaan kaikella kunnialla.

Mission Impossible 4 alkaa kuten kaikki toimintaelokuvat sitten James Bondin sen keksittyä, suurella, katsojat elokuvan kiihkeään todellisuuteen johdattelevalla alkuverryttelyllä. Alun jälkeen vauhti sen kuin kiihtyy, eikä hengähdystaukoja tarjota ennen kuin kaikki on lopussa ja katsoja jätetään odottamaan seuraavaa osaa.

Elokuvassa on useita todella hengästyttäviä toimintapalasia. Se kaikkien vaikuttavin on, Dubaissa sijaitsevassa, maailman korkeimmassa rakennuksessa tapahtuva kohtaus, jossa Tom Cruisen esittämä Ethan Hunt kiipeää ylös talon lasista seinää. Apuna miehellä ovat käsiin ja jalkoihin ujutettavat imukupit, jotka tietenkin jossain vaiheessa lakkaavat toimimasta. Kohtauksen katsomista ei suositella korkean paikan kammosta kärsiville muuten kuin sormien läpi.

Minulle Mission Impossible 4 toi välillä mieleen tv:sta aikoinaan tulleen piirrossarjan Inspector Gadget. Tuon sarjan se juttu oli päähenkilön hattu, josta löytyi vekotin tilanteeseen kuin tilanteeseen. Vähän samaa mentaliteettia on tässä leffassa. Vempaimia löytyy joka lähtöön, on piilolinsseihin sijoitettuja kameroita, hologrammeja heijastavia puhelimia, noita ihmeellisiä imukuppeja ja tietenkin aseita jos jonkinlaisia. Sitä mistä elokuvan pakosalla olevat päähenkilöt nuo vempaimensa saavat on turha ryhtyä miettimään, kuten elokuvan tarinaa ylipäätään. Parasta on vain työntää koura syvälle popcornmukiin ja nauttia elokuvan tarjoamasta hurjasta menosta.

Lähteet: YLE Uutiset / Esko Rautakorpi