Syövyttävän aineen juottamisesta vauvoille vaaditaan sakkoja ja vankeutta

Jorvin sairaalan kolmelle hoitajalle luettiin syytteet vammantuottamuksesta perjantaina alkaneessa oikeudenkäynnissä Espoon käräjäoikeudessa. Kaikki kolme hoitajaa kiistävät syyllistyneensä rikokseen.

Kotimaa
Kaksi pulloa, vasemmanpuoleisessa syövyttävää puhdistusainetta, oikeanpuoleisessa vauvoille tarkoitettua sokeriliuosta.
Vasemmanpuoleisessa pullossa on syövyttävää puhdistusainetta, oikeanpuoleisessa vauvoille tarkoitettua sokeriliuosta.YLE

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiriin kuuluvassa Jorvin sairaalassa Espoossa sattui pari vuotta sitten kolme hyvin harvinaista ja vakavaa potilasvahinkoa. Sairaalassa juotettiin saman aamun aikana kolmelle vastasyntyneelle vauvalle syövyttävää puhdistusainetta. Vauvoille oli tarkoitus antaa sokeriliuosta, jota käytetään vauvojen rauhoittamiseen esimerkiksi ennen hoitotoimenpiteitä tai ennen kotiinlähtötarkastusta. Samannäköiset pullot olivat kuitenkin menneet osastolla sekaisin.

Sairaalan osastolle oli tullut laatikko, jota kaksi hoitajaa oli purkamassa. Hoitajat olettivat pullojen olevan sokeriliuosta, jota osastolla käytetään hyvin usein. Sen sijaan pulloissa olikin voimasta puhdistusainetta, klooriheksidiiniliuosta, jota käytetään joidenkin ihosairauksien hoitoon laimennettuna. Missään nimessä ainetta ei saisi mennä yhtään pisaraakaan suuhun. Tämä syövyttävä aine kulkeutui osastolla kaapista lääkeruiskuihin, joista sitä annosteltiin kolmelle kahden vuorokauden ikäiselle vauvalle. Kaikki vauvat joutuivat tehohoitoon. Osa vauvoista oli hengityskoneessa.

Vauvoille vakavat vammat

- Tilanteen vakavuutta kuvaa se, että edustamani perheen vauvalle tehtiin sairaalassa hätäkaste. Hänen vammansa olivat hyvin vakavat. Hän ei edelleenkään ole toipunut vammoista, yhden poikavauvan vanhempien asianajaja sanoi oikeudelle.

- Emme väitä, että kukaan hoitaja olisi tehnyt mitään tahallisesti. Kyse on kuitenkin siitä, että jos hoitajat olisivat toimineet huolellisesti, näitä vakavia vahinkoja ei olisi syntynyt, sanoi kihlakunnansyyttäjä Tapio Mäkinen Espoon käräjäoikeudessa.

Puolustus: Miksi apteekki ei ole täällä?

Osastolle tullutta lääkepullolaatikkoa avanneille hoitajille vaaditaan sakkorangaistusta vammantuottamuksesta. Lääkepullon kaapista ottaneelle ja sitä ruiskuihin annostelleelle hoitajalle vaaditaan törkeästä vammantuottamuksesta ehdollista vankeusrangaistusta tai ankaraa sakkorangaistusta.

- Ottaessaan lääkepullon kaapista, hoitajan olisi tullut lukea pullon etiketti. Tämän kolmannen hoitajan toiminta oli lähempänä vahinkoa kuin näiden kahden muun hoitajan. Siksi hänelle vaaditaan kovempaa rangaistusta, syyttäjä Mäkinen totesi oikeudessa.

Kaikki hoitajat kiistivät syyllistyneensä rikokseen. Heidän mukaansa he ovat toimineet riittävän huolellisesti. Hoitajat ihmettelevät sitä, miksi apteekista ketään ei ole syytettyjen penkillä.

- Miksi apteekki ei ole mukana täällä oikeudenkäynnissä? Apteekissa sokeriliuospullo ja tämä syövyttävä aine oli pakattu täysin samannäköisiin pulloihin. Jos katsotaan, että vastaanottava henkilö on vastuussa, niin kyllä apteekillakin on joku vastuu tässä asiassa, totesi erään hoitajan oikeusavustaja oikeudessa.

- Ihmettelen poliisin ja syyttäjän toimintaa. Miksi tässä ei ole menty lähteille eli apteekkiin? Siellä on kaiken pahan alku ja juuri. Ilman heidän töpeksyntää emme olisi täällä, sanoi kovimmat syytteet saaneen hoitajan oikeusavustaja oikeudessa.

Espoon käräjäoikeudessa tutustuttiin tarkasti kahteen lääkepulloon, jotka näyttävät hyvin samanlaisilta päälle päin. Käräjäoikeus myös kuulee lääkäreitä oikeudenkäynnissä. Vielä ei ole tiedossa, milloin oikeus antaa ratkaisunsa asiassa.

Lähteet: YLE Uutiset / Päivi Happonen