Jorma Ollila tiemaksutyöryhmän puheenjohtajaksi

Tiemaksujen käyttöönottoa alkaa selvittää vaikutusvaltainen työryhmä. Ryhmän johtajaksi vasemmistoliittolainen liikenneministeri Merja Kyllönen kutsui Nokian ja Shellin hallitusten puheenjohtajan Jorma Ollilan. Tuloksia odotetaan kahden vuoden kuluttua.

Kotimaa
Merja Kyllönen ja Jorma Ollila juttelevat tauolla Liikenne- ja viestintäministeriön infotilaisuudessa.
Liikenneministeri Merja Kyllönen kutsui tiemaksutyöryhmän puheenjohtajaksi Nokian ja Shellin hallitusten puheenjohtajan Jorma Ollilan.YLE

Liikenneministeri sai viime syksynä autoilijoiden vihat niskaan esittämällä koko maan kattavia tiemaksuja. Kyllösen mallissa autovero kokisi täysremontin: yksinkertaistettuna se maksaa, joka käyttää.

Liikenneministeri esitteli perjantaina tiemaksujen käyttöönottoa selvittävän työryhmän, joka koostuu raskaan sarjan vaikuttajista mukaan lukien oman ministeriön sekä veroista vastaavan ministeriön ylin johto.

- Halusin, että puheenjohtajalla ei ole liikennepoliittista taustaa, vaan heillä on mahdollisuus puhtaalta pöydältä selvittää, onko mahdollista rakentaa uudenlaista liikenteen hinnoittelun mallia tai korjattavissa vanhaa. Sellaista, joka palvelisi paremmin kansalaisia ja mahdollistaisi sen, että itse voisi vaikuttaa liikkumisen hintaan, Kyllönen perusteli Ollilan valintaa.

Ollilan mukaan nelisenkymmentä suomalaisyritystä on kiinnostunut kehittämään tiemaksujärjestelmää ja sen tarvitsemaa älyteknologiaa. Yksi yrityksistä on Nokia.

Orwellilainen maailma edessä?

Satelliittipaikannuksen avulla voidaan jo nyt lähettää autoihin erilaisia viranomaisviestejä, säätietoja ja niin edelleen. Toisaalta gps-paikannusjärjestelmä, johon tiemaksujen suunniteltaisiin pohjautuvan, mahdollistaa viranomaisille myös yksittäisen auton ja sen kuljettajan pikkutarkan seuraamisen.

Kuljettajan liikkeet esimerkiksi ennen onnettomuutta poliisi tai vakuutusyhtiö voisi saada suoraan auton lähettämästä datasta.

Ollila ei kuitenkaan allekirjoita uhkaa orwellilaisesta isoveli valvoo -järjestelmästä.

- Itse olen luottavainen, että ongelmat saadaan ratkaistua. Mutta nämä on asioita, joita täytyy huolella katsoa, että kansalaiset kokevat, että tässä ei olla menossa mihinkään yksityisyyden suojan loukkaamiseen, vaan tämä näyttää hyvältä jutulta, ja tästä saadaan paljon hyötyä, Ollila sanoo.

Lähteet: YLE Uutiset / Risto Mattila