Vaalien suurin draama nähtiin jo ensimmäisellä kierroksella

Presidentinvaalien toisella kierroksella ei nähty kummoisiakaan irtiottoja. Puhetaidon kouluttaja Juhana Torkki ja politiikan tutkija Pertti Timonen Tampereen yliopistosta toteavat Aamu-tv:n haastattelussa, että suurin draama jäi ensimmäiselle kierrokselle. Ainoa muutos on kokoomuksen ehdokkaan Sauli Niinistön ryhdistäytyminen vaalien loppumetreillä.

vaalit
Puhetaidon kouluttaja Juhana Torkki ja Tampereen yliopiston politiikan tutkija Pertti Timonen.
Puhetaidon kouluttaja Juhana Torkki ja politiikan tutkija Pertti Timonen arvioivat presidenttiehdokkaiden onnistumista viimeisten kampanjaviikkojen aikana.

Presidenttiehdokkaiden viimeinen kohtaaminen nähtiin eilen torstaina TV1:ssä. Keskustelu käytiin tutuksi tulleessa herrasmieshengessä. Tutkijat antavatkin kiitosta sivistyneestä tavasta, jolla ehdokkaat ovat käyneet vaalitaistoa. Niinistön etumatka ja ehdokkaiden samankaltaisuus ovat kuitenkin tehneet vaalikeskusteluista laimeita.

Ensimmäisellä kierroksella vaisusti esiintynyt Niinistö on Torkin ja Timosen mielestä terästänyt otettaan loppumetreillä. Timonen vertaa tilannetta vuoden 1994 vaaleihin, joissa Martti Ahtisaari ei pärjännyt ensimmäisen kierroksen suurissa väittelyissä, mutta toisen kierroksen kaksinkamppailussa hän paransi esitystään huomattavasti.

Haavisto puolestaan ei ole onnistunut haastajana nostamaan kierroksia, vaan rauhallinen tyyli on jatkunut toisella kierroksella. Tämä on tutkijoiden mielestä kääntynyt jo rasitteeksi.

- Pitkän päälle se voi olla jopa kyllästyttävää, Timonen toteaa.

Haavistolta "vaaleja suurempi kampanja"

Haaviston vaalikampanja saa Torkilta kiitosta. Hän kehuu Haaviston kampanjaa siitä, että se on tuonut sovittelun suomalaiseen keskusteluun.

Torkki toteaa, että perussuomalaisten vaalivoiton jälkeen Suomessa kansa hajosi ja vahvat mielipide-erot syntyivät.

- Mielestäni Haavisto on tehnyt tosi hienon kampanjan tuomalla sovinnollisuuden, vuoropuhelun ja sivistyneen keskustelun ilmapiirin näihin teemoihin.

Sillanrakentajana Haavisto on saanut yhteyden perussuomalaisiin, mikä on Torkin mielestä yllättävä juttu.

Lähteet: YLE Uutiset