1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

SVT: Ryanairin lentäjät varoittavat lentoturvallisuudesta

Useat halpalentoyhtiö Ryanairin lentäjistä varoittavat, että heidän kovat työehtonsa voivat vaarantaa lentoturvallisuutta, kertoo Ruotsin televisio SVT. Varoitukset ovat vastaisku viikko sitten Ruotsissa julkaistuun kuluttajaviranomaisten raporttiin, jossa he moittivat Ryanairia siitä, että se vähät välittää kuluttajaviraston huomautuksista.

Ryanairin kone Lappeenrannan lentokentällä Kuva: YLE Etelä-Karjala

- Jos emme tunne oloamme turvatuksi ja rauhalliseksi, se voi heijastua päätöksiimme ja toimintaamme. Joskus kohtuuttomat vaatimukset kohdistuvat turvallisuuteen, ja se voi johtaa pienten tapausten tai jopa onnettomuuksien riskien kasvuun, nimettömänä pysyttelevä lentäjä kertoo SVT:lle.

Lentäjän mukaan työehtojen kehitys on mennyt vain huonompaan suuntaan: lentäjät puurtavat koko ajan enemmän ja sitä myötä onnettomuusriski kasvaa. Hän sanoo, että yhtiöt jotka välittävät työntekijöistään, eivät voi kilpailla samoilla ehdoilla Ryanairin kanssa.

- Jos joutuisin leikkaukseen, haluaisin että kirurgi on levännyt, voi hyvin eikä pelkäisi soittaa jos on kipeänä. Haluamme että Ryanairilla matkustavat tietävät, että etummaisina istuvat eivät aina täytä näitä samoja vaatimuksia, kertoo eräs toinen SVT:n haastattelema lentäjä.

SVT:n haastattelema lentäjä myöntää lentäneensä sairaana.

Ryanairin mukaan lentäjien esittämät väitteet ovat valheita.