Kiina puolustaa kantaansa Syyria-kriisin hoidossa

Kiinan viralliset lehdet ovat perustelleet sitä miksi maa vastusti Syyrian tuomitsevaa päätöslauselmaa YK:n turvallisuusneuvostossa. China Daily -lehden mukaan päätöslauselman hyväksyminen olisi vain pahentanut kriisiä. Kiinan ja Venäjän toimia YK:n viime viikon äänestyksessä on arvosteltu ankarasti niin lännessä kuin useissa arabimaissakin.

Kotimaa

- Syyrian hallinnon vaihtoa vaatinut päätöslauselma ei heijastanut todellisuutta, kirjoittaa China Daily pääkirjoituksessaan.

Lehden mukaan painostuksen lisääminen vain Syyrian hallitusta kohtaan antaa aseellisille ryhmille ja oppositiolle viestin, että kansainvälinen yhteisö on niiden tukena. Tämä voi tehdä tilanteesta vielä monimutkaisemman, arvioi lehti.

China Daily vertaa Syyrian tilannetta Libyaa ja arvioi, että Muammar Gaddafin syrjäyttäminen ei tuonut "demokratiaa ja vapautta" Libyaan.

Samat perustelut kuin Venäjällä

Kommunistisen puolueen äänenä toimivan People's Dailyn kommentaattori kirjoittaa, että veto-oikeuden käyttö ei merkitse sitä, että Kiina sallisi Syyrian tilanteen jatkuvan nykyisellään.

"Zhong Sheng" -nimimerkki arvioi, että Syyrian tilanne pahenee ja siviiliuhrien määrä nousee. Päätöslauselmaesitys ei kuitenkaan tämänkään arvioin mukaan ollut tasapuolinen.

Venäjä on perustellut YK-käytöstään samoin sanakääntein.

Kiina ja Venäjän veto-oikeuden käyttöä on arvosteltu ankarasti niin länsimaissa kuin laajalti arabimaissakin. Yhdysvaltain ulkoministerin Hillary Clinton on kuvannut YK-äänestystä "vitsiksi".

Päätöslauselmaa tuki 13 turvallisuusneuvoston 15 jäsenestä. Päätöslauselmaehdotus tuomitsee erityisesti Syyrian hallituksen toimet, mutta vaatii muitakin osapuolia luopumaan väkivallasta.

Lähteet: Reuters, YLE Uutiset