Lehdet: Niinistö sai vahvan valtakirjan

Sauli Niinistön vaalivoittoa on käsitelty laajasti maanantaina ilmestyneissä sanomalehdissä. Lehdet ovat yksimielisiä siitä, että Niinistö sai kansalta vahvan valtakirjan sunnuntain presidentinvaalissa.

vaalit

Seinäjoella ilmestyvä Ilkka on huolissaan siitä, että presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen tulos näytti kahtiajakautuneen Suomen. Ilkka toivoo, että presidentti ehtisi kuunnella ja tavata syrjäseutujenkin asukkaita sekä elvyttää uudelleen maakuntamatkat.

- Suomella töissä olevan pitää tietää, mikä kansakuntaa ahdistaa ja mikä sitä yhdistää, Ilkka kirjoittaa.

SDP:n pää-äänenkannattaja Uutispäivä Demari antaa pääkirjoituksessaan tuen uudelle presidentille. Demarin mielestä presidenttiä voi toki myös arvostella, mutta vasta hänen toimintansa perusteella.

- Pitkäaikaisena presidenttipuolueena SDP:llä ei ole tarvetta jatkaa ikävää kalvamisen perinnettä. Uudelta presidentiltä jäädään odottamaan näyttöjä, Uutispäivä Demari näpäyttää pääkirjoituksessaan.

Myös Iltalehti odottaa näyttöjä uudelta presidentiltä. Iltalehti toivoo pääkirjoituksessaan Niinistön muun muassa vapauttavan Suomen ja Yhdysvaltain suhteet "siitä korkeimman tason mykkäkoulusta, mihin ne lukkiutuivat kun Irakin sota alkoi".

Kemiläinen Pohjolan Sanomat odottaa mielenkiinnolla, miten Suomen Nato-suhde kehittyy Niinistön presidenttikaudella.

Odotetaanko Niinistöltä liikoja taloudessa?

Aamulehti vaatii Niinistöä vastaamaan "talouspoliittiseen huutoon". Lehden mukaan olisi kummallista, jos Niinistö "panisi kynttilänsä vakan alle", vaikka "talouspolitiikka ei kuulu presidentin rooteliin".

Oulussa ilmestyvä Kaleva huomauttaa, että Niinistöltä odotetaan presidenttinä enemmän kuin mihin tämän valtaoikeudet riittävät. Kalevan mielestä Niinistön olisi presidenttinä löydettävä oikea paikkansa parlamentarismissa.

- Presidentin ei sovi päsmäröidä päivänpolitiikkaa, vaan hänen tulee tukea hallitusta taustalla, Kaleva muistuttaa.

Kaleva pitää demokratian kannalta huolestuttavana sitä, että äänestysprosentti laski pohjoisessa ja itäisessä Suomessa alemmaksi kuin muualla maassa. Tämän lehti arvelee johtuvan siitä, että kakkoskierroksella olivat vastakkain ruuhka-Suomen ehdokkaat.

Vaasalaisen sanomalehti Pohjalaisen mukaan Niinistön valinta an huipentuu vuoden 1987 hallitusratkaisusta alkanut kokoomuksen normalisointi.

Moni lehti näkee Niinistössä paljon samaa kuin vuosina 1982 - 1994 hallinneessa presidentti Mauno Koivistossa. Helsingin Sanomien mukaan sen lisäksi, että molemmat olivat varsinaissuomalaisia, he onnistuivat rakentamaan "mielikuvan oman tiensä kulkijasta, yksinäisestä seriffistä puoluepolitikoinnin ulko- ja yläpuolella".

Lehtien pääkirjoituksissa kiitellään vaalien häviäjää Pekka Haavistoa. Moni lehti katsoo Haaviston kampanjan jättäneen myönteisen ja suvaitsevan jäljen Suomeen.

Lähteet: YLE Uutiset