1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. viihde

Simpsonit häädetään Iranista - Teräsmies on yhä tervetullut

Iran on kieltänyt Simpsons-hahmoja esittävien nukkien maahantuonnin ja myynnin, kertoo uutistoimisto AP. Maassa lasten ja nuorten kehitystä tarkkailevan instituutin mukaan Simpsonit edustaa läntistä kulttuuria, jollaista ei Iraniin haluta.

viihde
Simpsons-tv-sarjan kohtaus, jossa Homer pappina vihkii homoparia alttarilla.
Simpsonit on maailman pisimpään tehty piirrossarja. Kuva on jaksosta, jossa Homer onnistuu keplottelemaan itsensä papiksi internetin kautta ja pääsee vihkimään homopareja.EPA / 20th Century Fox

- Emme halua tukea Simpsoneista kertovaa tv-sarjaa tuomalla maahamme kyseisiä leluja, sanoi Iranin hallinnon tukemaa järjestöä edustava Mohammad Hossein Farjoo sanomalehti Sharghille.

Hän ei täsmentänyt, millaisia ongelmia sarjaan tai Simpsonit-nukkeihin liittyy. Sen sijaan kävi selväksi, ettei Iraniin tahdota minkäänlaisia nukkeja, joiden sukuelimet ovat erotettavissa tai jotka esittävät aikuisia.

Myös läntistä musiikkia soittavat lelut ja esimerkiksi leluastiastot, joihin sisältyy juomalaseja alkoholin nauttimista varten, ovat kiellettyjä.

Vaikka Simpsonit saavat lähteä, instituutille kelpaavat edelleen Hämähäkkimies- ja Teräsmies-hahmot. Syynä on se, että jälkimmäisiin yhdistetään miellyttäviä ominaisuuksia.

- Hämähäkkimiehellä ja Teräsmiehellä on myönteinen asenne, ja ne auttavat alistettuja, täsmentää Mohammad Hossein Farjoo.

Barbiet osoittivat kieltojen tehottomuuden

Lelunäkemyksiään esitellyt järjestö (Institute for the Intellectual Development of Children and Young Adults) on sama, joka jo yli 15 vuotta sitten kutsui Barbie-nukkeja länsimaisia arvoja salaa tyrkyttäviksi Troijan hevosiksi.

Barbiet eivät kuitenkaan kadonneet Iranista. Vastikään tammikuussa poliisi kertoi sulkeneensa useita kymmeniä lelukauppoja, joissa myytiin Barbie-nukkeja.

Tiukasta valvonnasta huolimatta Iran ei ole pystynyt kitkemään kiellettyjen läntisten kulttuurituotteiden kulutusta kokonaan. Mustan pörssin kauppa rehottaa, ja varsinkin nuoret ovat löytäneet tapoja kiertää hallituksen asettamia estoja.

Viime vuonna Iraniin tuotiin yli 40 miljoonan euron arvosta leluja ulkomailta. Tämän lisäksi viranomaiset arvioivat, että rajan yli salakuljetettiin leluja 15 miljoonan euron edestä.

Lähteet: AP

Lue seuraavaksi