Aamun lehdet

Presidentin vaalitapa, kampanjoinnin liika korrektius ja kokoomuksen kultakausi puhuttavat aamun lehtiä.

Kotimaa
sanomalehdessä näkyviä sitaatteja

Turun Sanomien (siirryt toiseen palveluun) mukaan presidentinvaalien toisen kierroksen yllätykseksi jäivät lopulta vain Sauli Niinistön odotettua ylivoimaisempi voitto ja ennakoitua heiveröisempi äänestysprosentti.

Niinistö sai kansalta erittäin vahvan mandaatin kaudelleen. Kokonaan toinen asia on, mihin sitä voi käyttää ja kuinka tarpeellinen se on presidentin tehtävienn ja valtaoikeuksien kannalta. Presidentin valtaoikeuksien karsiminen on Turun Sanomien mukaan saanut monet pohtimaan, ovatko valtaoikeudet ja vaalitapa oikeassa suhteessa.

Suora presidentinvaali on perusteltua, jos presidentti on maan poliittinen johtaja. Valtaoikeuksien riisutussa, keulakuvamaisessa mallissa suoraan kansalta haettu mandaatti on kuitenkin tarpeeton, työläs ja kallis, lehti pohtii ja kehottaa käynnistämään keskustelun presidentin vaalitavan ja valtaoikeuksien suhteesta.

Jos vallan painopistettä siirretään vielä enemmän hallitukselle ja eduskuntaan, presidentin valintakin on syytä luovuttaa eduskunnan tehtäväksi, kirjoittaa Turun Sanomat.

Kokoomus elää kultakauttaan

Helsingin Sanomien (siirryt toiseen palveluun) mukaan kokoomus sai presidentinvaaleissa lähes kaiken ja puolue elää nyt varsinaista kultakauttaan. Ensimmäistä kertaa historiassa kokoomus on eduskunnan suurin puolue ja samalla myös pääministeripuolue.

Ulko- ja EU-politiikassa sillä on maaliskuun alusta lähtien miltei värisuora, kun presidentti, pääministeri, sekä ulkomaankauppa- ja eurooppaministeri ovat kokoomuslaisia. Mikäli hallitus pysyy koossa, vahvistuu kokoomuksen värisuora parin vuoden kuluttua vielä EU-komissaarilla, kun keskustan Olli Rehnin toinen kausi päättyy ja hänen seuraajakseen valitaan todennäköisesti nykyinen EU-ministeri Alexander Stubb, lehti ennustaa.

Vain SDP:llä on viime vuosikymmeninä ollut ulkopolitiikan johdossa vielä kannattavampi edustus, laskee Helsingin Sanomat.

Moni ei löytänyt ehdokasta toiselta kierrokselta

Suomenmaan (siirryt toiseen palveluun) mukaan Niinistön vaalivoittoa varjostaa alhainen äänestysprosentti. Poikkeukselliset äänestysluvut kertovat, että aika moni suomalainen ei löytänyt toiselta kierrokselta ehdokasta, jota olisi voinut äänestää.

Presidentin on nyt tehtävä niin selvä pesäero puolueeseensa, että hän saavuttaa myös muita puolueita kannattavien luottamuksen. Hänen tulee myös näyttää, että hän kykenee ymmärtämään koko Suomea, Suomenmaa kirjoittaa.

Presidentin toimia helpottaisi, jos kokoomus malttaisi pysyä nahoissaan tai ehkä jopa tukea presidenttiä uusien siltojen rakentelussa. Varsinkin puheenjohtaja Jyrki Kataisen kannattaisi hillitä innostustaan. Ensimmäisen kierroksen tulosten selvittyä Katainen erehtyi suorastaan loukkaamaan Paavo Väyrystä ja häntä äänestäneitä ilmoittaessaan, että nyt kisa pysyy sivystyneenä. Keskustaväki ei ole tätä unohtanut, kirjoittaa Suomenmaa.

Kampanjointi liian korrektia

Myös Uutispäivä Demari (siirryt toiseen palveluun) ruotii vaalikampanjointia. Niinistön ja Haaviston vaalikeskusteluja on kiitetty herramiesmäisyydestä. Korrektius meni kuitenkin liian pitkälle, kun haastaja ei haastanut ennakkosuosikkia, vaan keskittyi miellyttämään, arvostelee Demari.

Vaalikampanjoinnin tulee olla siistiä, mutta se ei tarkoita, että politiikka pitäisi latistaa hymistelyksi. Vastakkaisuudet kuuluvat politiikkaan, toteaa Demari.

Kokoomuslaisten on kuultu voitonhuumassa iloitsevan siitä, että vastakkainasettelun aika on ohi. Jos presidentinvaaleissa ei ole suotavaa linjata asioita rohkeasti, on aiheellista pohtia presidentin vallan siirtämistä eduskunnalle, kirjoittaa Demari.

Säästöjä maalla, merellä ja ilmassa

Uutispäivä Demari ennakoi myös valmisteilla olevaa puolustusvoimain säästöohjelmaa otsikolla luvassa säästöjä maalla, merellä ja ilmassa.

Huomenna tiedetään, mitkä varuskunnat ovat listimislistalla. Tietoa odotellaan sydän syrjällään useissa varuskunnissa. Näillä näkymin lakkautukset tai yhdistäminen koskevat viidestä seitsemään varuskuntaa, kirjoittaa Demari.

Lähteet: YLE Uutiset