Asiantuntija: Venäjällä realistinen käsitys Syyrian tilanteesta

Suomen Lähi-idän instituutin johtaja Ari Kerkkänen sanoo, että Venäjällä on realistisempi kuva Syyrian tilanteesta kuin länsimailla ja EU:lla. Edistyminen Syyriassa edellyttäisi kaikkien osapuolten saamista neuvotteluyhteyteen, mutta tähän ei Venäjälläkään Kerkkäsen mukaan näytä olevan keinoja.

Kotimaa
Syyrian Lähi-itä-instituutin johtaja Ari Kerkkänen
Syyrian Lähi-itä-instituutin johtaja Ari KerkkänenYLE

Ylen Aamu-tv:ssä haastatellun Kerkkäsen mukaan Syriassa on kesän ja syksyn aikana siirrytty selvästi sisällissotaan, jossa hallitusta vastaan taistelee joukko ryhmittymiä, jotka eivät ole vahvasti yhteydessä keskenään.

Kerkkäsen mukaan oma ongelmansa on siinä, että osa oppositiosta toimii Syyrian ulkopuolelta ja on kieltäytynyt keskustelemasta Syyrian hallinnon kanssa. Tämä ryhmittymä on myös pystynyt vaikuttamaan voimakkaasti kansainvälisen yhteisön mielipiteeseen Syyrian tilanteesta, sanoo Kerkkänen.

Kerkkänen huomauttaa, että Syyriasta muodostunut kuva on osittain vääristynyt, eikä tilanne ole niin mustavalkoinen kuin uutiskuvien perusteella näyttää.

Suurimmassa osassa Syyriaa ihmiset pyrkivät edelleen elämään normaalia elämää, eikä heillä ole välitöntä kosketusta taisteluihin, sanoo Kerkkänen. Hän muistuttaa, että Syyrian hallituksella on edelleen myös tukea syyrialaisten keskuudessa.

Kerkkäsen mukaan nyt olisi etsittävä ratkaisuja väkivallan kierteen katkaisemiseksi.

Kansainvälisen yhteisön olisi painostettava myös oppositioryhmiä hakemaan neuvottelujen kautta ratkaisua Syyrian tilanteeseen, sanoo Kerkkänen.

Lähteet: YLE Uutiset