Lugajoen fosforipäästöjen tutkinta saa vauhtia

Lugajoen fosforipäästöjen tutkinta saanee vauhtia ensi viikolla. Itämeren suojelukomissio Helcomin projektijohtaja Kaj Forsiuksen mukaan ensi viikolla pyritään käynnistämään näytteidenotto Lugan ylä- ja alajuoksulta. Näytteitä otetaan viikoittain kahden kuukauden ajan.

luonto

Lugajoen näytteiden avulla pyritään selvittämään Itämereen valuvan fosforin lähde. Helcom sopi yhteisestä näytteidenotto-ohjelmasta tiistaina Venäjän viranomaisten ja Eurochemin lannoitetehtaan edustajien kanssa. Näytteitä on tarkoitus tutkia sekä Suomessa että Venäjällä.

Venäjällä Kingiseppissä olevalta Eurochemin lannoitetehtaalta on epäilty valuvan Itämereen suuria määriä fosforia. Tammikuussa paljastunut uusi fosforipäästö on noin tuhat tonnia vuodessa. Eurochem on jo aiemmin kiistänyt olevansa päästön lähde.

Kaj Forsius kertoo, että Eurochem ilmoitti tiistaisessa tapaamisessa olevansa valmis fosforin alkuperän selvittämiseen, ja mahdollisiin jatkotoimiin, mikäli jäljet johtavat sen tehtaalle. Forsiuksen mukaan aiemmat tutkimustulokset osoittavat vahvasti, että fosforipäästöt ovat peräisin tehdasalueelta, jossa lannoitetehdas toimii. Hän ei kuitenkaan usko, että päästöt olisivat peräisin pelkästään lannoitetehtaan tuotantolinjalta.

Lähteet: YLE Uutiset