1. yle.fi
  2. Uutiset

Malediivien kuohunta johti presidentin eroon

Malediivien presidentti on väistynyt viikkoja kestäneiden mielenosoitusten vuoksi. Presidentti Mohamed Nasheed on luovuttanut vallan varapresidentti Mohammed Waheed Hassanille rauhoittaakseen levottomuudet, jotka alkoivat kiistellyn tuomarin pidättämisestä. Eropuheessaan Nasheed sanoi, ettei halua hallita maataan rautanyrkillä vaan näkee parhaaksi väistyä.

Ulkomaat
Malediivien presidentti Mohamed Nasheed puhuu YK:n yleiskokouksessa.
Malediivien presidentti Mohamed Nasheed puhui YK:n yleiskokouksessa New Yorkissa syyskuussa 2009.Jason Szenes / EPA

Satojen poliisien kapina puhkesi tiistaina, kun heidät oli määrätty vetäytymään hallituksen ja opposition kannattajien välistä. Ainakin kolme ihmistä loukkaantui mielenosoittajajoukkojen yhteenotossa.

Sotilaat yrittivät saada poliisit lopettamaan protestinsa ampumalla kumiluoteja, mutta poliisit eivät suostuneet väistymään. Sen sijaan he valtasivat maan yleisradioyhtiön toimitalon pääkaupungissa Malessa ja kutsuivat ihmisiä mukaan kaatamaan hallitusta.

Kapina on pahin yhteenotto Nasheedin ja entisen presidentin Maumood Abdul Gayoomin kannattajien välillä.

Nasheedin voitto Malediivien ensimmäisissä vapaissa presidentinvaaleissa vuonna 2008 lopetti Gayoomin 30-vuotisen valtakauden. Nasheed oli demokratia-aktivisti, joka oli Gayoomin vallan aikana vankilassa kaikkiaan kuusi vuotta. Maailmalla hänet tunnetaan myös ympäristöaktivistina, joka on puhunut paljon Malediivien kaltaisia matalia saarivaltioita uhkaavasta ilmastonmuutoksesta.

YK apuun?

Protestit Nasheedia vastaan alkoivat alkuvuonna, kun hallitus määräsi pidättämään rikosoikeuden ylituomarin tuomarin Abdulla Mohamedin, jota hallitus piti Gayoomin korruptoituneena käsikassarana. Maan oikeusjärjestelmä on vinoutunut, ja sen avuksi tarvitaan YK:ta, hallitus sanoi.

Malediivien korkein oikeus on määrännyt vapauttamaan Mohamedin, ja samalla kannalla on myös YK:n ihmisoikeuskomissio. Nyt valtaan noussut varapresidentti Mohammed Waheed Hassan on ollut valmis hänen vapauttamiseensa.

Turistisaaret rauhallisia

Intian valtameressä sijaitseva Malediivit on ulkomaalaisille lähinnä lomaparatiisi, jonka poliittista kuohuntaa he harvoin ovat havainneet. Tälläkään kertaa levottomuudet eivät ole turistisaarille ulottuneet.

Britannia antoi tiistaina matkustusvaroituksen, jonka mukaan tarpeetonta matkustamista pääkaupunkiin Maleen tulee välttää. Sen sijaan muita alueita varoitus ei koske. Samoilla linjoilla oli myös Saksa.

Suomen ulkoministeriö ei katsonut tarpeelliseksi päivittää vajaan kuukauden takaista matkustustiedotettaan, jossa mainitaan, että pääkaupunkisaarella on syytä noudattaa tarkkaavaisuutta ja välttää väkijoukkoja. Yhteiskunnalliset jännitteet eivät juuri ulotu atollisaarille, joissa turistit pääasiassa oleskelevat, matkustustiedotteessa sanotaan.

Ulkoministeriön mukaan Malediiveillä lomailee parhaillaan muutamia kymmeniä suomalaisia. Heihin on saatu yhteys eikä kenelläkään ole hätää.

Malediivien kirkkaissa vesissä ja valkoisilla hiekkarannoilla käy noin 900 000 turistia vuodessa. Lomakohteet ovat saarilla, joissa alkoholin käyttö ja alastomuus on poissa islamilaisen maan asukkaiden silmistä.

Lähteet: AP, Reuters, AFP, YLE Uutiset

Lue seuraavaksi