Viimeinen ensimmäisen maailmansodan veteraani kuoli

Viimeinen tunnettu ensimmäisen maailmansodan veteraani Florence Green on kuollut 110 vuoden ikäisenä. Green palveli Britannian kuninkaallisten ilmavoimien naisten joukko-osastossa. Kun maailmansota päättyi 11. marraskuuta 1918, Green oli tarjoilijana lentotukikohdassa Itä-Englannissa.

Ulkomaat

Green tunnustettiin virallisesti veteraaniksi vasta vuonna 2010, kun eräs tutkija löysi hänen palvelutietonsa Britannian kansallisarkistosta.

Hän kuoli vanhainkodissa lauantaina kaksi viikkoa ennen 111-vuotissyntymäpäiväänsä.

Ilmavoimien museon pääjohtaja Peter Dye pitää sopivana, että viimeinen ensimmäisen maailmansodan veteraani oli nainen, joka palveli kotirintamalla. Hänen mukaansa tämä muistuttaa siitä, ettei sodankäynti rajoittunut taistelukentille, vaan koskettaa kaikkia.

Ilmavoimiin 17-vuotiaana

Florence Green, omaa sukua Patterson, syntyi Lontoossa 19. helmikuuta 1901. Hän liittyi ilmavoimien naisten joukko-osastoon 17-vuotiaana syyskuussa 1918, kaksi kuukautta ennen aselepoa.

Hän työskenteli tarjoilijana ilmavoimien tukikohdissa Narboroughissa ja Marhamissa. Ilmavoimien naisten joukko-osasto koulutti naisia työskentelemään mekaanikkoina, autonkuljettajina ja muissa tehtävissä, jotta miehiä vapautui etulinjaan.

Sodan jälkeen Florence Patterson avioitui Bob Greenin kanssa ja he saivat kolme lasta. Bob Green kuoli vuonna 1970. Lapsista vanhin on nyt 90-vuotias ja nuorin 85-vuotias, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Vuonna 2008 antamassaan haastattelussa Florence Green muisteli palvelusaikaansa hyvillä mielin ja ylisti tukikohdan upseereja herrasmiehiksi.

Kun Green oli tunnustettu veteraaniksi, ilmavoimat juhlisti hänen 110-vuotispäiväänsä tuomalla kakun. Ilmavoimien valtuuskunta aikoi käydä myös Greenin 111-vuotispäivillä.

Nyt ilmavoimat kertoo osallistuvansa Greenin hautajaisiin, ja hänen arkkunsa peitetään Britannian lipulla.

Green oli Britannian kuudenneksi vanhin ihminen. Viimeinen tunnettu rintamalla taistellut ensimmäisen maailmansodan veteraani oli britti Claude Choules, joka kuoli 110-vuotiaana Australiassa viime vuoden toukokuussa.

Lähteet: AP, YLE Uutiset