Venäjän YK-lähettiläs kiisti uhanneensa Qataria joukkotuholla

Venäjän YK-lähettiläs Vitali Tshurkin kiistää, että hän olisi uhannut Qataria joukkotuholla Syyria-veton vuoksi. Internetissä julkaistun videon mukaan Tshurkin olisi riidellyt Qatarin pääministerin kanssa YK:ssa viime viikolla.

Ulkomaat

Venäjä käytti YK:n turvallisuusneuvostossa veto-oikeuttaan Syyrian väkivaltaa tuomitsevan päätöslauselman yhteydessä. Qatar oli vedonnut turvallisuusneuvostoon, jotta länsi- ja arabimaiden muotoilema päätöslauselmaehdotus hyväksyttäisiin äänestyksessä.

Videolla, jonka alkuperästä ei ollut tietoa, oli väitetysti Qatarin pääministerin, sheikki Hamad bin Jassemin ja Tshurkinin keskustelu.

Sheikki Hamad olisi varoittanut Venäjää siitä, että veton käyttäminen aiheuttaisi Venäjän "menettävän kaikki arabimaat". Tshurkin olisi väitetysti vastannut, että mikäli sheikki puhuisi hänelle "vielä uudelleen tuolla äänensävyllä, sellaista asiaa kuin Qatar ei enää ole olemassa tämän päivän jälkeen".

- Se on valhe, se on julkea valhe, Tshurkin kiisti tiistaina pikaisesti asian tiimoilta koolle kutsutussa lehdistötilaisuudessa.

Tshurkin sanoi tavanneensa sheikki Hamadin kolmeen kertaan New Yorkissa, ja kaikilla kerroilla tapaamisissa on ollut hänen mukaansa paikalla muita virkamiehiä.

- Ymmärrättehän erittäin hyvin, että jos haluaa uhkailla ja keskustella aselaivauksista, tai mistä tahansa, niistä ei puhuta 20 ihmisen läsnäollessa, mukaanluettuina kollegat turvallisuusneuvostosta, Tshurkin selitti.

Tshurkinin mukaan "joku" yrittää aiheuttaa kiistoja Venäjän ja arabimaiden välille. Hän myös muistutti vanhasta venäläisestä sananlaskusta: "Älä sylje kaivoon, saatat vielä joutua juomaan siitä". Tällä hän viittasi arabimaihin, jotka saattavat vielä tarvita Venäjän tukea.

Lähteet: Reuters