Texas määrää aborttia harkitsevat sikiön ultraäänikuvaan

Texasissa on otettu käyttöön laki, jonka mukaan aborttia harkitsevalle on tehtävä sikiön ultraäänitutkimus. Nainen voi kieltäytyä katsomasta ultraäänikuvaa, mutta hänen on kuunneltava selostus tutkimuksesta.

Lääkäreiden on selitettävä aborttia harkitsevalle naiselle, mitä ultraäänikuvassa näkyy. Heidän on myös kehotettava naista kuuntelemaan sikiön sydänääniä. Nainen voi kieltäytyä katsomasta kuvaa ja kuuntelemasta sydänääniä, mutta hänen on silti kuunneltava kuvaus toimenpiteestä.

Lain oli määrä astua voimaan jo syyskuussa, mutta liittovaltion tuomari Sam Sparks esti tuolloin lain toimeenpanon, koska piti sitä perustuslain vastaisena. Vetoomustuomioistuin kuitenkin kumosi hänen päätöksensä tammikuussa, ja maanantaina Sparks joutui sallimaan lain toimeenpanon.

Samalla Sparks kuitenkin arvosteli vetoomustuomioistuinta. Hänen mukaansa se tekee lääkäreistä sätkynukkeja ja vie heiltä sananvapauden.

Sparks katsoo, että Texasin parlamentti yrittää lain avulla saada naiset luopumaan perustuslaillisen oikeutensa harjoittamisesta. Hänen mukaansa laki tekee abortin tekemisen entistä vaikeammaksi potilaasta välittäville ja päteville lääkäreille.

Uudet säädökset ovat nyt astuneet voimaan, mutta vastustajat eivät aio antaa periksi. Aborttioikeutta puolustava Center for Reproductive Rights yrittää nyt saada asian uuteen kuulemiseen vetoomustuomioistuimessa.

Oikeuskiistely alkoi kesäkuussa, kun terveydenhuollon ammattilaiset nostivat kanteen lakia vastaan. Heidän mukaansa se tekee lääkäreistä osavaltion ideologian äänitorvia.

Tähän mennessä kuudessa Yhdysvaltain osavaltiossa on säädetty laki, jonka mukaan aborttia harkitseville on tehtävä ultraäänitutkimus. Useimmat osavaltiot sallivat naisten kieltäytyä katsomasta kuvaa, mutta Teksasissa, Oklahomassa ja Pohjois-Carolinassa naisten on kuunneltava lääkärien selostus siitä, mitä ultraäänikuvissa on havaittavissa.

Oklahomassa ja Pohjois-Carolinassa lain edellyttämiä toimenpiteitä ei ole toistaiseksi pantu käytäntöön, sillä niitä vastaan on nostettu kanteita.