KHO: Suojelupoliisi saa pitää Rosenholz-aineistonsa salassa

DDR:n tiedustelupalvelun Stasin Suomea koskeva Rosenholz-tiedosto pysyy salassa. Korkeimman hallinto-oikeuden mukaan suojelupoliisin hallussa olevan tiedottaja- ja yhteyshenkilöluettelon julkistaminen vahingoittaisi Supon suhteita muiden maiden turvallisuuspalveluihin.

Kotimaa

Kiistaa Rosenholz-aineiston julkisuudesta on käyty jo vuosikausia. Helsingin hallinto-oikeus katsoi kaksi vuotta sitten, että Supon ei tarvitse julkistaa kyseistä tiedottaja- ja yhteyshenkilötietokantaa. Perusteluna oli Supon kansainvälisen yhteistyön vaarantuminen.

Tänään korkein hallinto-oikeus (KHO) sanoi asiassa lopullisen sanan: Supo saa pitää Rosenholz-tietonsa salassa. Perustelut ovat samat kuin hallinto-oikeudessa.

Rosenholz-tiedostojen julkistamista oli vaatinut kaksi Alma Median toimittajaa.

Supo sai tiedot CIA:lta

Yleisen käsityksen mukaan Rosenholz-aineistossa olisi parin sadan suomalaisen nimet, jotka ovat aikoinaan olleet tavalla tai toisella yhteistyössä DDR:n tiedustelupalvelun Stasin kanssa. Osa nimistä saattaa olla listoilla myös tyystin vailla perustetta ja kyseisten henkilöiden tietämättä.

Huomattava osa Stasin kortistoista kulkeutui länteen hieman ennen DDR:n luhistumista. Suojelupoliisi sai Suomea koskevia tietoja Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelun CIA:n kautta.

KHO:n mukaan aineiston tulo julkiseksi haittaisi suojelupoliisin edellytyksiä toimia kansainvälisessä yhteistyössä ja vaikuttaisi kielteisesti muiden turvallisuus- ja tiedustelupalvelujen halukkuuteen luovuttaa suojelupoliisille jatkossa tiedustelutietoja.

KHO:ssa valituksen ratkaissut kokoonpano tutustui Rosenholz-aineistoon suojelupoliisin tiloissa syyskuussa 2011.

Sukua Tiitisen listalle

Rosenholz-aineisto on sukua niin sanotulle Tiitisen listalle. Supon kassakaapissa säilytetyn listan sanotaan sisältävän parinkymmenen suomalaisen nimet. Listalle kulkeutuneita on myös epäilty Stasi-yhteyksistä.

Tiitisen listan luotettavuutta on pidetty Roseholz-aineistoa hatarampana.

KHO päätti Tiitisen listan salassapidosta kaksi vuotta sitten.

Erityisesti poliittisen historian tutkijat ovat kummastelleet KHO:n linjauksia. Useissa maissa esimerkiksi juuri Rosenholz-listasta on annettu tietoja tutkijoiden käyttöön.

Lähteet: YLE Uutiset / Ari Mölsä