Presidentti-instituutio neljällä eurolla

Tuleva tasavallan presidentti aloittaa työnsä hieman suuremmalla palkalla kuin edeltäjänsä. Presidentin veroton vuosipalkkio on jo aiemmin päätetty nostaa maaliskuun alussa 160 000 euroon aiemmasta 126 000 eurosta.

Kuva: YLE

Tuntuu isolta, mutta toisaalta presidentti on myös käytettävissä vuorokauden ja vuoden ympäri. Hänellä ei ole varsinaista työ- tai virka-aikaa eikä vuosilomaa. Näin laskien tuntipalkaksi tulee noin 18 euroa.

Vuosipalkkion lisäksi presidentti saa vajaat parisataatuhatta euroa käyttörahaa itse suunnittelemansa ohjelman kokous- ja edustusmenoja varten.

Valtiovierailuihin Suomesta ja Suomeen sekä muihin kokousmatkoihin on varattu 2,9 miljoonaa.

Presidenttiparilla on käytössään kolme virka-asuntoa, joista ei peritä vuokraa. Tänään maanantaina presidenttipari käväisi jo Mäntyniemessä Helsingin Meilahdessa. 12 vuotta edellisen presidenttiparin kotina ollut Mäntyniemi ehtii vielä pieneen pintaremonttiin ennen uusien asukkaiden muuttoa, presidentin kansliasta kerrotaan.

Presidentin ja hänen puolisonsa käytössä ovat myös kesäasunto Kultaranta Naantalissa ja presidentinlinna Helsingin keskustassa. Asuntojen sisustus, valaistus, lämmitys- ja puutarhatyöt kuuluvat virkaetuihin.

Maaliskuun alussa presidentti saa käyttöönsä myös upouuden virka-auton, panssaroidun Mercedes Benz Guardin.

Sauli Niinistö ei kuitenkaan ehtinyt itse autoa valitsemaan, sillä se tilattiin jo ennen vaalitulosta.

Naantalin kesäasunnolla presidenttiä odottaa myös tilava vene, Kultaranta VIII.

Presidentin työn tukena on iso esikunta, 70-henkinen presidentin kanslia, jonka tämän vuoden kuluiksi on laskettu 16 miljoonaa.

Palkkojen ohessa rahaa kuluu mm. presidentin asuntojen ylläpitoon, linnan perusparannuksiin, kolmen entisen presidentin työhuone-, turva- ja kuljetusmenoihin, uuden presidentin virkaan-astujaisiin ja itsenäisyyspäivän juhlintaan.

Yhteensä koko presidentti-instituutiolle on tämän vuoden budjetissa varattu 19,3 miljoonaa euroa. Viime vuodelle budjetoitiin 21,8 miljoonaa. Tuolloin presidentinlinnan peruskorjaustöihin tarvittiin tätä vuotta enemmän määrärahoja.

Karkeasti laskettuna presidentti-instituution hinnaksi tulee vajaat neljä euroa vuodessa jokaista suomalaista kohti.