1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Iron Skyn liput menivät kuin kuumille kiville Berliinissä

Berliinin kansainvälisillä elokuvajuhlilla ensi-iltansa saavan suomalaisen scifi-elokuva Iron Skyn liput menivät kuin kuumille kiville, kertoo saksalaislehti Tagespiegel. Suomalaistekijöiden elokuva kiinnostaa kansainvälisillä filmijuhlilla enemmän kuin Werner Herzogin tai Angelina Jolien elokuvat, muistuttaa puolestaan brittilehti Guardian.

Tilo Prücknerin näyttelemä Dr. Richter elokuvassa Iron Sky. Kuva: Tarja Jakunaho

Elokuva esitetään helmikuussa Special Panorama -kategoriassa, joka on varattu uusille ja mielenkiintoisille tekijöille. Iron Sky oli toiseksi myydyin elokuva Berlinalen lipunmyynnin alettua. Iron Skyn liput myytiinkin pian loppuun. Se päihitti muun muassa Angelina Jolien debyyttiohjauksen In the land of blood and honeyn tai ohjaajalegenda Werner Herzogin dokumentin Death row.

Bollywoodin megatähden Shah Rukh Khanin Don - The King is back oli kuitenkin Berlinalen lippuluukuilla Iron Skyta suurempi hitti. Khanin innokkaimmat fanit jonottivat lippuja elokuvaan kolme vuorokautta. Liput myytiin loppuun minuuteissa.

Lähitulevaisuuteen sijoittuva Iron Sky kertoo Kuun pimeällä puolella yli 70 vuotta lymynneiden kuunatsien saavan valtaisan ufo-armadansa valmiiksi ja hyökkäävän pahaa-aavistamattoman Maan kimppuun. Iron Skyn ensimmäinen virallinen julkaistiin keskiviikkona.

7,5 miljoonan euron budjetilla toteutetun suomalais-saksalais-australialaisen tieteiskomedian levitysoikeudet on myyty jo liki 30 maahan. Iron Sky -elokuvan on ohjannut Timo Vuorensola ja sen on käsikirjoittanut Vuorensola yhdessä Michael Kalesnikon kanssa Johanna Sinisalon alkuperäistarinan pohjalta.

Iron Skyn tamperelainen tekijäporukka on tehnyt aiemmin suurta suosiota niittäneen Star Wreck -tieteiselokuvan.