Puolustusvoimista lakkautetaan kuusi yksikköä

Puolustusvoimista lakkautetaan kuusi yksikköä. Vuonna 2013 lakkautetaan Pohjois-Karjalan prikaati Kontiolahdella, Kotkan rannikkopataljoona ja Ilmavoimien teknillinen koulu Jämsässä. Vuonna 2014 lopetetaan Keuruun Pioneerirykmentti, Hämeen rykmentti Lahdessa ja Kauhavan Lentosotakoulu. Lisäksi tehdään neljä suurta joukko-osastojen yhdistämistä. Esimerkiksi Niinisalon tykistöprikaati ja Porin prikaati Säkylässä yhdistetään.

Kotimaa
Lakkautettavat varuskunnat -grafiikka
Kartta lakkautettavista joukko-osastoista.YLE Uutisgrafiikka
Varusmiehiä Pohjois-Karjalan prikaatissa.
Puolustusvoimat aikoo sulkea useita varuskuntia ja sanoa irti jopa tuhat kaksi sataa työntekijää. Ankara säästöohjelma lakkauttaa varuskunnat muun muassa Kontiolahdelta, Keuruulta ja Lahdesta.

Samoin yhdistetään Lapin Ilmatorjuntarykmentti ja Sodankylän Jääkäriprikaati, Haminan Reserviupseerikoulu ja Lappeenrannan Maasotakoulu sekä Riihimäen Viestirykmentti ja Hämeenlinnan Panssariprikaati.

Kaikki yhdistymiset tehdään vuoden 2014 lopussa. Puolustusvoimien komentajan Ari Puheloisen mukaan niiden käytännön toteuttamisesta päätetään myöhemmin. Säästöjä on kuitenkin tarkoitus saada aikaan erityisesti esikuntatasolla.

Muutokset tarkoittavat kaikkiaan noin 2 200 työpaikan vähentämistä. Näistä noin 1 000 on tarkoitus hoitaa luonnollisen poistuman kautta ja muilla järjestelyillä. Varsinaisia irtisanomisia on siis luvassa noin 1 200.

Katainen: Ratkaisut ovat puolustuksen kannalta mielekkäitä

Presidentti ja hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta käsittelivät puolustusvoimauudistusta tänään keskiviikkona.

Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) esitteli asiaa medialle kokouksen jälkeen. Hän korosti, että joukko-osastojen lakkautuksen ja yhdistämiset pohjautuvat siihen, minkä puolustusvoimat on katsonut mielekkääksi puolustuksen kannalta, eikä kyse ole poliittisin perustein tehdyistä ratkaisuista.

Katainen sanoi, että uudistuksessa on kyse paitsi säästöistä myös puolustuskyvyn ylläpitämisestä. Hän totesi, että uudistuksen jälkeenkin koko maata puolustetaan ja yleinen asevelvollisuus säilyy.

Katainen lupasi, että hallitus toimii lakkautettavien yksiköiden suhteen hyvän työnantajan periaatteiden mukaisesti.

- Nämä ovat valitettavia seurauksia uudistuksesta, jolle muuten on vahvat ja välttämättömät perusteet, hän sanoi.

Wallin: Koko tukipaletti käytössä

Myös puolustusministeri Stefan Wallin (r.) lupasi valtiolta tukea lakkautuksista kärsiville alueille ja lopettavien yksiköiden työntekijöille. Hän sanoi, että käytössä on koko paletti, eli esimerkiksi työpaikkojen etsiminen valtionhallinnon sisältä, muutosturva ja mahdollisesti myös rakennemuutostuet alueille.

Wallinin mukaan uudistuksessa on kyse pohjimmiltaan siitä, että karsitaan kiinteitä menoja, jotta toimintaan riittäisi lisää rahaa.

Lähteet: YLE Uutiset