M-Realin ranskalaistyöntekijöille torjuntavoitto

Paperiyhtiö M-Realin irtisanomisuhan alla olevat 330 ranskalaista työntekijää hehkuttavat torjuntavoittoa. Paris-normandie.fr -uutissivuston mukaan ammattiliittojen edustajat saivat neuvotteluissa Helsingissä toimitusjohtaja Mikko Helanderin muuttamaan linjaansa Normandiassa lakkautettavan paperitehtaan suhteen.

Ulkomaat
M-Realin Ranskan tehdas Alizayssa.
M-Real

Ay-johtajien mukaan Helander ei enää periaatteessa vastusta sitä, että tehdas myytäisiin kilpailijalle.

- Mikko Helander hyväksyi Alizayn tehtaan uudelleenteollistamisohjelman. Hän on valmis myymään tehtaan kilpailijalle, CGT-ammattiliiton edustaja Thierry Philippot sanoi Paris-normandie.fr -sivuston mukaan palattuaan Suomesta Pariisiin.

Ennen lopullista sulkemisilmoitusta viime lokakuussa M-Real sanoi yrittäneensä löytää tehtaalle ostajaa tuloksetta. Ammattiliitot kuitenkin uskovat, ettei tehdasta edes yritetty myydä tosissaan, koska M-Real ei halunnut kilpailijan ottavan sitä haltuunsa.

Työntekijöiden protestiliike on ollut sitkeä ja monivaiheinen. Mieltä on osoitettu niin Normandiassa kuin Pariisissakin, on järjestetty tiesulkuja ja muita tempauksia. Työntekijät ovat myös pitäneet tehdasta vallattuna ja tehneet siellä lievää ilkivaltaa.

Taistelu M-Realia vastaan ja työpaikkojen puolesta on saanut laajaa huomiota Ranskassa. Suomalaisyrityksen kritisoijien kärkiryhmään ovat kuuluneet muun muassa entinen sosialistipääministeri Laurent Fabius ja oikeistolainen alueministeri Bruno Le Maire.

Ennen Helsingin neuvotteluja alueellisen Euren departementin yleisneuvosto vaati Ranskan hallitusta ryhtymään pakkolunastukseen, jos M-Real kieltäytyy myymästä tehdasta aiemmin kiinnostuksensa osoittaneille ostajaehdokkaille.

Varmaa ostajaa ei kuitenkaan vielä ole näköpiirissä.

Lähteet: YLE Uutiset / Raine Tiessalo, Pariisi