1. yle.fi
  2. Uutiset

Malediivien eronneen presidentin tukijat ja poliisi kahakoivat

Malediivien pääkaupungissa Malessa on puhjennut mellakoita tiistaina eronneen presidentin Mohamed Nasheedin ja poliisin välillä. Nasheedin demokraattinen puolue syyttää poliisia Nasheedin pahoinpitelystä. Aiemmin keskiviikkona Nasheed sanoi, että hänet pakotettiin eroamaan aseella uhaten.

Ulkomaat

Nasheed esitti syytöksensä vallankaappauksesta tuhansille kannattajilleen pääkaupungissa Malessa. Hän vaati, että vallan ottanut varapresidentti Mohammed Waheed Hassan eroaa välittömästi. Nasheed myös vakuutti palaavansa valtaan ja vaati oikeuslaitosta tutkimaan tapahtuneen.

Puheensa jälkeen Nasheed johti kannattajansa mielenosoitukseen. Poliisi ampui kyynelkaasua hajottaakseen mielenosoituksen. Nasheedin tukijat heittelivät kiviä ja polttopulloja.

Mielenosoittajat joutuivat vetäytymään, mutta demokraattinen puolue uhkaa jatkaa protesteja muualla.

Puolueen mukaan poliisi pahoinpiteli Nasheedia mielenosoituksen yhteydessä. Useita muita puolueen jäseniä on sen mukaan loukkaantunut ja pidätetty. Tiedot ovat vahvistamattomia.

Aiemmin keskiviikkona demokraattisen puolueen johto hyväksyi päätöslauselman, jossa se kutsui Mohammed Waheed Hassanin hallintoa laittomaksi.

Hassan kiistää syytökset

Hassan on kiistänyt Nasheedin väitteet vallankaappauksesta. Hän kehottaa muodostamaan Malediiveille kansallisen yhtenäisyyden halliuksen, joka auttaisi maata toipumaan viime kuukausien kuohunnasta. Nasheedin puolue sanoo, ettei se aio lähteä mukaan Hassanin suunnittelemaan hallitukseen.

Nasheedin eroa edelsivät viikkoja kestäneet mielenosoitukset. Ne alkoivat, kun hallitus määräsi alkuvuonna pidättämään rikosoikeuden ylituomarin tuomarin Abdulla Mohamedin, jota hallitus piti entisen presidentin Maumood Abdul Gayoomin korruptoituneena käsikassarana. Malediivien korkein oikeus on määrännyt vapauttamaan Mohamedin, ja samalla kannalla on myös YK:n ihmisoikeuskomissio.

Tiistaina puhkesi satojen poliisien kapina, kun heidät oli määrätty vetäytymään hallituksen ja opposition kannattajien välistä. Sotilaat yrittivät saada poliisit lopettamaan protestinsa ampumalla kumiluoteja, mutta poliisit eivät suostuneet väistymään. Sen sijaan he valtasivat maan yleisradioyhtiön toimitalon pääkaupungissa Malessa ja kutsuivat ihmisiä mukaan kaatamaan hallitusta.

Tiistaisessa eropuheessaan Nasheed sanoi, ettei halua hallita maataan rautanyrkillä vaan näkee parhaaksi väistyä.

Lähteet: AP, AFP, Reuters

Lue seuraavaksi