Kreikan johto ei päässyt vieläkään sopuun eläkekysymyksistä

Kreikan poliittisten johtajien kokous koskien EU:n ja IMF:n takuita on päättynyt riitasoinnuin myöhään keskiviikkona. Valtiovarainministeri Evangelos Venizeloksen mukaan sopuun päästiin kaikista muista asioista paitsi eläkeleikkauksista. Venizelos vaatii, että eläkekiista on ratkaistava ennen tämäniltaisia euroryhmän neuvotteluja.

Kreikan valtiovarainministeri Evangelos Venizelos antoi lausuntoja tiedostuvälineille neuvottelujen päätyttyä myöhään keskiviikkona. Kuva: Reuters-tv

Neuvottelut päättyivät ratkaisemattomina, koska Kreikan kolme hallituspuoluetta eivät päässeet sopuun luotonantajien eli Euroopan unionin ja Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n vaatimista noin 300 miljoonan euron eläkeleikkauksista.

Kreikan hallituksen neuvottelujen jälkeen valtiovarainministeri Venizelos, pääministeri Lukas Papadimos ja työministeri Giorgos Koutroumanis keskustelivat vielä viiden tunnin ajan eläkekiistasta niin kutsutun Troikan eli EU:n, Euroopan keskuspankin EKP:n ja IMF:n edustajien kanssa.

Venizelos matkustaa aamulla Brysseliin, mutta Kreikan hallituspuolueet jatkavat neuvotteluja. Euroryhmän kokouksen Brysselissä on määrä alkaa torstai-illalla Suomen aikaa. Neuvotteluissa on pöydällä 130 miljardin euron hätäpaketti, jonka on tarkoitus pelastaa Kreikka vararikolta.

Valtionvarainministeri Venizelos varoittaa, että uusi apupaketti on elintärkeä Kreikan seuraavien vuosien selviytymisen takia.

- Laina määrittää pysyykö Kreikka euroalueessa, vai onko Kreikan paikka Euroopassa uhan alla. Nyt ei ole varaa laskelmoida, vaan meidän pitää katsoa kreikkalaisia silmiin ja ajaa sekä Kreikan että lastemme etuja, Venizelos sanoo.