Hyppää sisältöön

Maria Ylipää: Elämä on aikalailla Kristiinaa tästä eteenpäin

Svenska Teaternin uuden Kristina från Duvemåla -musikaalin pääosan näyttelijän Maria Ylipään mielestä ruotsiksi on helpompi laulaa kuin suomeksi. Ylipää esiintyy ABBA-yhtyeen voimakaksikon Björn Ulvaeuksen ja Benny Anderssonin musikaalissa, jonka ensi-ilta on Helsingissä vajaan kolmen viikon kuluttua.

Maria Ylipää
Näyttelijä Maria Ylipää kertoi tunnelmistaan Kristina från Duvemåla -musikaalin ensi-illan lähestyessä.

Parin kuukauden musikaalitreeni ei ole väsyttänyt näyttelijä Maria Ylipäätä. Päinvastoin: Ykkösen Aamu-TV:ssa vieraillut näyttelijä oli energiaa täynnä ja suunnitteli jo tulevaa.

- Nyt elämä on kyllä aikalailla Kristiinaa tästä eteenpäin, mutta yksi levy pitäisi saada myös ulos. Ja toivottavasti tästä kehityn. Suomi on niin pieni maa musikaalien suhteen. Lähtisin tosi mielelläni ulkomaille tekemään musiikkiteatteria. Se olisi looginen askel päästä kehittymään, Ylipää sanoo.

Kristina on maahanmuuttajan tarina

Remontin jälkeen avautuvan Svenska Teaternin uusi musikaali perustuu Vilhelm Mobergin Maastamuuttajat-romaanisarjaan. Musikaaliin on myyty jo nyt 50 000 lippua. Kristina från Duvemåla -musikaali kertoo 1800-luvun puolivälin Smoolannin maanviljelijöistä, jotka muuttavat siirtolaisina Amerikkaan.

- Musikaali on tarina selviytymisestä ja muuttamisesta. Mutta se on myös Kristinan ja Oskarin rakkaustarina sekä Kristinan ja Ulrikan ystävyystarina, Maria Ylipää kertoo.

Kristiina on maanviljelijän tytär, jonka pääasiallinen tarkoitus elämässä on synnyttää lapsia ja imettää.

- Romaaneja lukiessa oli kauheaa tajuta, millaista elämää he ovat joutuneet elämään, Ylipää sanoo.

Ylipäälle Kristina on kuitenkin ollut mieluinen hahmo näytellä.

- Kristiina on lämmin hahmo. Mutta myös tempperamenttia löytyy, ja sisua. Kristinalle Amerikka ei tule koskaan kodiksi, Kristiina kaipaa aina kotiin, mutta tyytyy elämäänsä siellä missä on, Ylipää kuvailee.

"Ruotsia on helppo laulaa"

Suomenkieliselle Ylipäälle ruotsiksi laulaminen ei tuota ongelmia: Se on itse asiassa helpompaa kuin suomen kielellä laulaminen.

- Se soljuu helpommin. Englannin kieli on vielä helpompaa, mutta ruotsi toiseksi helpointa. Se on ihanaa - yksi lisähaaste lisää ja se tuntuu vielä kivalta, Ylipää sanoo.

- Mulla on ollut aina hyvä kouluruotsi. Kun sain tietää roolista, aloin lukea Hufvudstadsbladetia ja katsomaan Strömsötä ja muita [ruotsinkielisiä] tv-ohjelmia, Ylipää kertoo.