Vaalirahaskandaalien äiti Kehittyvien maakuntien Suomi nyt käräjillä

Vaalirahoituksesta tunnetun Kehittyvien maakuntien Suomi ry:n johto ja taustavaikuttajat istuvat nyt käräjillä tekemässä tiliä yhdistyksen todellisesta luonteesta. Syyttäjän mukaan KMS-yhdistystä johti käytännössä nukkehallitus ja sen tosiasiallista valtaa käyttivät Nova-liikemiehet Tapani Yli-Saunamäki ja Arto Merisalo sekä Keskustan entinen yhteyspäälikö Lasse Kontiola. Rikoksesta epäillyt kiistävät syytteet.

Kihlakunnansyyttäjä Katri Lyytikäinen vaatii Helsingin käräjäoikeudessa rangaistusta Kehittyvien maakuntien Suomi ry:n entiselle puheenjohtajalle Pekka Lindille, keskustapuolueen entiselle yhteyspäällikölle Lasse Kontiolalle sekä Nova-konsernin Tapani Yli-Saunamäelle ja Arto Merisalolle.

Kontiolalle, Yli-Saunamäelle ja Merisalolle vaaditaan rangaistusta rekisterimerkintärikoksesta ja kirjanpitorikoksesta. Lindille syyttäjä vaatii rangaistusta avunannosta rekisterimerkintärikokseen.

Syyttäjä katsoo, että KMS-yhdistystä johti pelkkä "nukkehallitus" ja että sen todellista päätös- ja edustusvaltaa käyttivät Tapani Yli-Saunamäki ja Arto Merisalo sekä Lasse Kontiola. Syyttäjän mukaan KMS:n kirjanpito oli kaiken aikaa pahasti sekaisin ja yhdistys laiminlöi asianmukaisten tilinpäätösten tekemisen ainakin vuosina 2007-2009.

KMS-paljastuksesta alkoi mutavyöry

Rikosoikeudellisesti Helsingin käräjäoikeudessa alkava KMS-juttu on vähäpätöinen. Syytteessä on kyse rekisterimerkintärikoksesta ja avunannosta siihen sekä kirjanpitorikoksesta - eli läpi mennessäänkin pikkusakkojutusta.

Kiinnostavaksi jutun tekee se, että Suomessa kohta neljä vuotta vellonut vaalirahaskandaali sai alkunsa juuri KMS-paljastuksesta keväällä 2008. KMS on vaalirahaskandaalien vyöryn äiti.

Vaalirahasotkut alkoivat paljastua pala palalta toukokuussa 2008, kun keskustan silloinen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Timo Kalli kieltäytyi kertomasta Ylen A-studiolle, millaisia suurrahoittajia hänen vaalikampanjansa taustalla on ollut. Kalli katsoi, että hänellä on oikeus olla vaiti rahoittajistaan, koska rahalähteiden ilmoittamatta jättäminen ei ollut rikos.

Jo viikon kuluttua A-Studio-lausunnostaan Kalli paljasti, että muuan - siihen saakka täysin tuntematon - Kehittyvien maakuntien Suomi ry oli antanut hänelle 10 000 euroa.

KMS perustettiin Keskustan puoluetoimistossa

Kehittyvien maakuntien Suomi ry perustettiin joulun alla 2006 keskustan puoluetoimistossa puoluesihteeri Jarmo Korhosen työhuoneessa. Korhonen itse on kiistänyt olleensa tuolloin paikalla. Paperitöissä oli lupautunut auttamaan keskustan silloinen yhteyspäällikkö Lasse Kontiola. Yhdistyksen hallituksen puheenjohtajaksi asiakirjoihin merkittiin vaasalainen varatuomari Pekka Lind.

Yhdistyksen säännöissä sanotaan, että sen tarkoituksena on Suomen maakuntien vetovoimaisuuden ylläpitäminen, kansalaiskeskustelun aktivoiminen, äänestysaktiivisuuden lisääminen ja erilaisten maakunnallisten kehittämishankkeiden edistäminen.

A-studion Kalli-haastattelun jälkeen paljastui, että KMS oli jakanut vaalirahaa vuoden 2007 kansanedustajaehdokkaille satojen tuhansien eurojen arvosta. Tuen saajia oli liki 40. Valtaosa heistä oli keskustalaisia ja kokoomuslaisia, mutta joukossa oli myös kolme sosiaalidemokraattia, yksi RKP:läinen ja yksi vihreä. Tavallisin yksittäisen ehdokkaan saama tuki oli 10 000 euroa.

Vaalituen antaminen sinänsä on täysin laillista. KMS:n osalta kompastuskiveksi nousi kuitenkin se, että yhdistyksen tukijoiksi paljastui joukko vaikutusvaltaisia liikemiehä - kuten Nova-yhtiöiden Tapani Yli-Saunamäki ja Arto Merisalo, Tokmanni-ketjusta kuuluisaksi tullut Kyösti Kakkonen sekä Maskun kalustetalosta ja Ideapark-hankkeista tunnettu Toivo Sukari.

Syntyi valtaisa vaalirahakohu. KMS-tukea saaneiden ylle syntyi epäilys vähintäänkin arveluttavasta vaalirahoituksesta.

KMS-raha vei käräjille vain kaksi poliitikkoa

Useiden viranomaisselvitysten jälkeen kaikille kävi selväksi, että vuonna 2007 KMS:ltä vaalitukea saaneet kansanedustajaehdokkaat eivät syyllistyneet minkäänlaiseen rikokseen.

KMS-rahaa saaneista jäi poliisin ja syyttäjien pihteihin vain yksi maakuntapoliitikko ja yksi kunnallispoliitikko.

Varsinais-Suomen liiton hallituksen puheenjohtaja Ilkka Kanerva ja Rovaniemen kaupunginhallituksen puheenjohtaja Ari Ruotsalainen ovat parasta aikaa syytteessä lahjuksen ottamisesta. Lahjuksen antamisesta ovat syytteessä Nova- ja KMS-vaikuttajat Tapani Yli-Saunamäki ja Arto Merisalo.

Vaalirahakäräjöintejä usealla rintamalla

Yli-Saunamäelle ja Merisalolle tämä KMS-juttu on jo neljäs yhtä aikaa vireillä oleva vaalirahakäräjöinti. Viime syksynä heitä vastaan nostettiin syyte konkurssirikoksista. Sen perään tulivat syytteet Ilkka Kanervan ja Ari Ruotsalaisen lahjomisesta. Tänään alkoi sitten KMS-yhdistyksen todellisten pyörittäjien ja vastuumiesten selvittely.

Nova-pakettien lisäksi Helsingin käräjäoikeus käsittelee parhaillaan Keskustaa lähellä olevan Nuorisosäätiön vaalirahajuttua omana kokonaisuutenaan. Demaritaustaisen Urheiluopistosäätiön vaalirahasotkut puolestaan saatetaan tuomareiden tutkittavaksi näillä näkymin loppukeväästä.