yle.fi-etusivu

Guggenheim-säätiö ei hoputa Helsinkiä

Yhdysvaltalainen Guggenheim-säätiö sanoo, että Helsingin päätöksentekijöillä ei ole mitään kiirettä päättää Guggenheim-museohankkeesta. Säätiö vakuuttaa olevansa sitoutunut toimintansa kansainvälistämiseen, vaikka alkuviikosta se ilmoittikin sulkevansa museonsa Berliinissä.

kulttuuri
Ari Wiseman
Guggenheim-säätiön apulaisjohtaja Ari Wiseman sanoo, että Berliinin ja Helsingin museohankkeet ovat erilaiset lähtökohdiltaan ja tavoitteiltaan.YLE

Guggenheim-säätiön apulaisjohtaja Ari Wiseman sanoo, että Berliinin ja Helsingin museohankkeet ovat jo lähtökohdiltaan ja tavoitteiltaan niin erilaiset, että niitä ei kannata verrata toisiinsa. Säätiö haluaa kasvattaa museoverkostoaan kansainvälisemmäksi.

New Yorkissa seurataan Helsingin kaupungin aiotusta aikataulusta hitaammaksi muuttunutta päätöksentekoa Guggenheim-hankkeessa levollisesti. Mitään lukkoonlyötyä takarajaa ei ole ja säätiö kunnioittaa sitä poliittista prosessia, jota hanke vaatii Helsingissä, sanoo apulaisjohtaja Ari Wiseman.

Newyorkilainen kulttuuritoimittaja Lee Rosenbaum seuraa työkseen museomaailmaa ja hän ymmärtää Guggenheimin kiinnostuksen uuteen museorakennukseen.

Rosenbaumin mielestä Bilbaon museon vetovoima johtuu paljon enemmän arkkitehti Frank Gehryn nimestä kuin Guggenheimin nimestä. Ikonimaiset rakennukset niin Bilbaossa kuin New Yorkissa ovat melkeinpä tärkeämpiä kuin se, mitä museon sisällä on, hän päättelee.

Rosenbaum kyseenalaistaa sen, onko Guggenheimin brändi hintansa arvoinen Helsingissä. Hän sanoo, että suomalaisten on osattava vastata itselleen yhteen tärkeään kysymykseen ennen päätöksentekoa.

Tarvitseeko Helsinki todellakin yhdysvaltalaisen taidemuseon kertomaan sille, kuinka sen taidelaitosta pitää pyörittää? Teillä on rikas oma kulttuuri ja mielestäni taidelaitosten pitäisi nousta paikallisesta kulttuurista enkä oikein tiedä, miksi teidän pitäisi tukeutua muihin, pohtii kulttuuritoimittaja Lee Rosenbaum.

Lähteet: YLE Uutiset

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Urheilu

Suomalaisten suksi ei pelannut karmeassa kelissä Rukalla

Björgen nappasi voiton naisten kympillä

Urheilu

Epäonnistunut voitelu jätti suomalaisnaiset kauas kärjestä: "Eihän siitä tullut yhtään mitään"

Urheilu

Watabe yhdistetyn mäkiosuuden kärki – Hirvonen ladulle yhdeksäntenä

Egyptin moskeijahyökkäys

Egyptin moskeijaiskun uhreja jo yli 300 – Syyttäjän mukaan hyökkääjillä oli mukana Isisin lippu