Kreikan johto sopuun säästöistä

Kreikassa hallitus on päässyt sopuun hätäapupaketin edellytyksenä olevista säästöistä, pääministeri Lukas Papadimosin toimistosta vahvistetaan.

LAOS-puolueen johtaja George Karatzaferis (vas.), pääministeri Lukas Papadimos, Uusi demokratia -puolueen johtaja Antonis Samaras sekä PASOK-puolueen johtaja George Papandreou neuvottelemassa budjettisäästöistä Ateenassa 5. helmikuuta. Kuva: Orestis Panagiotou / EPA

Euroopan keskuspankin pääjohtaja Mario Draghi kertoi saaneensa Papadimosilta tiedon Kreikan johdon sovusta, mutta ei ottanut kantaa säästöpaketin sisältöön.

- Iltapäivällä on euroryhmän kokous, jossa kuulemme sopimuksen yksityiskohdista ja keskustelemme jatkosta, Draghi sanoi.

Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble kommentoi Kreikan sopua uutistoimiston AP:n mukaan niin, etteivät sovitut säästöt täytä vielä lainoittajien vaatimuksia.

Lainoittajat ovat vaatineet Kreikalta noin 300 miljoonan euron eläkeleikkauksia sekä 325 miljoonan lisäsäästöjä ennen kuin uusi 130 miljardin euron hätäpaketti voidaan myöntää.

Säästöt parlamenttiin sunnuntaina?

Aiemmin torstaina oikeistopuolueen johtaja George Karatzaferis kertoi, että sopu eläkekiistaan on odotettavissa pian. Hän jatkoi, että säästöpaketti saataneen parlamentin käsittelyyn lähipäivinä, mahdollisesti sunnuntaina.

Kreikan valtiovarainministeri Evangelos Venizelos oli ennakkoon toiveikas euroryhmän kokouksen suhteen. Venizelos matkusti jo päivällä Brysseliin, vaikka kiistat säästöistä olivat vielä ratkaisematta.

Kreikassa suurimmat ammattiliitot ovat jälleen julistaneet maahan yleislakon. Perjantain ja lauantain kestävällä lakolla vastustetaan suunniteltuja säästöjä ja leikkauksia.