1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Yhdysvaltain pankit 25 miljardin asuntolainasopuun

Yhdysvaltain viisi suurinta pankkia maksavat noin 25 miljardia dollaria helpotukseksi asuntonsa menettäeneille ja ylivelkaantuneille amerikkalaisille. Yhdysvaltain valtion ja maan viranomaisten mielestä lainoittajat käyttivät laittomia keinoja asuntolainakuplan puhkeamisen jälkeisissä ulosmittauksissa. Lainasovussa on mukana 49 osavaltiota.

Ulkomaat

Torstaina julkistetussa asuntolainasovussa mukana olevat pankit ovat Bank of America Corp, Wells Fargo & Co, JPMorgan Chase & Co, Citigroup Inc ja Ally Financial Inc. Pankeilla on kolme vuotta aikaa täyttää sopimuksen ehdot.

Sovinto velvoittaa pankit maksamaan 2 000 dollaria noin 750 000 lainanottajalle, jotka menettivät kotinsa ulosmittauksissa vuosien 2008 ja 2011 välillä. Pankit alentavat 17 mijardin dollarin arvosta niiden vellallisten asuntolainojen arvoja, joita erääntyneet lainat odottavat.

Noin joka neljäs asuntovelallinen on velkaa enemmän kuin mikä heidän asuntonsa arvo on. Obaman hallinto toivoo, että lainasopu helpottaa amerikkalaisten asuntovelallisten tilannetta.

Ulosmittauspapereita allekirjoitettiin väärin perustein

Sovinto päättää yli vuoden neuvottelut, jotka alkoivat, kun vuoden 2010 lopulla ilmeni todisteitä siitä, että osa pankkien työntekijöistä oli allekirjoittanut ulosmittauspapereita perehtymättä niiden sisältöön ja käyttänyt väärennettyjä allekirjoituksia nopeuttaakseen prosessia.

Tehty sopu ratkaisee siviilikanteet puutteellisista ulosmittauksista ja virkavirheistä. Bank of America- ja Countrywide-pankkeja syytettiin laina-arvioiden paisuttelusta vuodesta 2003 vuoteen 2009 . Bank of America maksaa miljardin dollarin korvaukset sovitteluna.

Vaikka pankkien tekemä sopu osavaltioiden kanssa on merkittävä, pankkien hyvityksenä maksama määrä on olematon verrattuna asuntojen arvon laskuun. Pankkeja odottaa yhä koko joukko asuntolainoihin liittyviä kanteita.

Lähteet: AP, Reuters, YLE Uutiset

Lue seuraavaksi