Lähes 30 otettiin kiinni epäiltynä ihmissalakuljetuksesta

Kaikkiaan 26 ihmistä on otettu kiinni epäiltynä ihmissalakuljetuksesta, kertoo Rajavartiolaitos. Kiinniotot tehtiin maanantaina Suomessa, Ranskassa ja Belgiassa. Suomenlahden merivartiosto ja Ranskan rajapoliisi ovat tutkineet vuoden ajan epäiltyä törkeää laittoman maahantulon järjestämistä ja siihen mahdollisesti liittyvää ihmiskaupparikosta.

Kotimaa

Järjestäytyneen rikollisryhmän epäillään järjestäneen kymmeniä srilankalaisia laittomasti Euroopan unionin alueelle vuosien 2010 - 2012 välisenä aikana. Salakuljetusreitit ovat kulkeneet Rajavartiolaitoksen mukaan Intiasta Dubain, Kenian, Tansanian ja Turkin kautta Suomeen. Suomesta matka on jatkunut Ranskaan.

Maanantaiaamuiseen operaation osallistui yli 110 virkamiestä Suomessa, Ranskassa ja Belgiassa. Kiinniotoista 19 tehtiin Ranskassa, kuusi Suomessa ja yksi Belgiassa. Tutkinnanjohtaja, yliluutnantti Jukka Tekokosken mukaan lähes kaikkia epäiltyjä yhdistää srilankalaisuus. Kahdelle henkilölle on myönnetty Suomen kansalaisuus. Kiinniotetuissa on sekä miehiä että naisia.

Suomessa, Ranskassa ja Belgiassa tehtyjen kiinniottojen lisäksi kiinniottoja ja kuulusteluja on tehty myös Isossa-Britanniassa. Pääepäillyt ovat oleskelleet Ranskassa.

Rajavartiolaitoksen mukaan rikoksesta saadun hyödyn epäillään olevan useita kymmeniä tuhansia euroja jokaista laittomasti maahan järjestettyä ihmistä kohti.

Tutkinta käynnistyi alun perin Suomessa, kun vuoden 2010 joulukuussa Helsinki-Vantaan lentoasemalla paljastui törkeä laittoman maahantulon järjestäminen. Tapauksessa kahta srilankalaisnaista oltiin kuljettamassa Suomen kautta Ranskaan.

Lähteet: YLE Uutiset