1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ylen aamu

Hamilton – kansakunnan puolesta on hyvin tehty jännäri

Ohjaus: Kathrine Windfeld Alkuperäinen nimi: Hamilton – i nationens intresse Alkuperämaa: Ruotsi 2011 Pääosissa: Mikael Persbrandt, Saba Mubarak, Pernilla August, Jason Flemyng, Lennart Hjulström K-16

Ylen aamu

Ruotsin tiedustelupalvelussa työskentelevä tehoagentti Carl Hamilton onnistuu soluttautumaan ruotsalaisia ohjuksia varastaneeseen kansainväliseen rikollisjoukkioon. Aseet katoavat kuitenkin omille teilleen ja niitä käytetään Afrikassa tapahtuvaan terrori-iskuun. Samoihin aikoihin ruotsalainen aseteknikko siepataan ja tämä ajautuu somalialaiseen vankilaan. Teknikkoa vapauttamaan palkataan suuri kansainvälinen turvallisuusyritys, sillä ehdolla että se ottaa mukaansa yhden ruotsalaisen asiantuntijan, Carl Hamiltonin. Tehtävän aikana Hamilton havaitsee joutuneensa keskelle maailmanrauhaa uhkaavaa tapahtumaketjua, johon on sekaantunut myös ruotsalaisia poliitikkoja.

Hamilton – kansakunnan puolesta on jo kuudes kerta, kun tämän Jan Guilloun luoman ruotsalaisen salaisen agentin seikkailuja on filmattu. Hamiltonin saappaisiin ovat tätä ennen astuneet mm. sellaiset ruotsalaistähdet kuin Stellan Skarsgård ja Peter Stårmare. Nyt vuorossa on mm. Beck-elokuvista ja Susanne Bierin Oscar-palkitusta Kostosta tuttu sinisilmäinen komistus Mikael Persbrandt.

Persbrandtin Hamilton on moraalisesti suoraselkäinen mutta kovaotteinen agentti, joka ei kavahda koviakaan keinoja inhoja konnia vastaan taistellessaan. Tässä tarinassa konnat ovatkin sitä suurinta kansainvälistä luokkaa ja keinot tietysti sen mukaisia.

Hamilton – kansakunnan puolesta on hyvin tehty jännäri. Sen ainut vika on siinä, että siinä ei ole mitään mikä nostaisi sen tusinan muun hyvin tehdyn jännärin yläpuolelle. Leffa etenee aivan kuin toimintaelokuvien käyttöohjeissa varmasti opetetaan. Mukana on tiukkaa toimintaa, isoja ja pienempiä räjähdyksiä, ammuskelua, takaa-ajoja, hiukan rakkautta ja hiukan moraalista otettakin. Kaikki on siis tehty kuten pitääkin, lopputulos vain on valitettavasti melkoisen hengettömän oloinen.

Aiempien Hamiltonien, Skarsgårdin ja Stormaren tapaan, on Mikael Persbrandtkin siirtymässä töihin Atlantin toiselle puolelle. Miehen Hollywood-debyytti tapahtuu, ei sen enempää eikä vähempää kuin Peter Jacksonin ohjaamassa, joulukuussa ensi-iltaan tulevassa uudessa Hobitti-elokuvassa.

Lähteet: YLE Uutiset / Esko Rautakorpi

Lue seuraavaksi