1. yle.fi
  2. Uutiset

Risto Räppääjä ja Viileä Venla on iloisesti eteenpäin keinuva lastenelokuva

Ohjaus: Mari Rantasila Alkuperämaa: Suomi 2012 Pääosissa: Lauri Karo, Venni Uotila, Olivia Ainali, Annu Valonen, Ulla Tapaninen, Martti Suosalo, Juha Muje S

Ylen aamu

Risto Räppääjä sarjan kolmannessa osassa Risto ja Nelli Nuudelipää lähtevät saareen, jossa sijaitsevaa lomakeskusta Elvi-täti emännöi. Saareen rantautuu myös Nelliä ja Ristoa hieman vanhempi Venla yhdessä isänsä Uolevin kanssa. Kovasti kaupunkilaisen Venlan saapuminen hiertää Riston ja Nellin välejä, Nellin alkaessa viihtyä yhä paremmin Venlan seurassa ja Riston tuntiessa olonsa ulkopuoliseksi. Samanaikaisesti nuoruuden tuttavat Elvi-täti ja Uolevi alkavat uhkaavasti lähestyä toisiaan.

Risto Räppääjä elokuvat ovat viime vuosien suuria suomalaisia elokuvamenestyksiä. Sarjan kaksi ensimmäistä elokuvaa keräsivät teattereihin yhteensä yli 500 000 katsojaa. Koska kaava on siis erinomaisen toimivaksi todettu, niin mitä sitä muuttamaan. Niinpä sarjan kolmas osa Risto Räppääjä ja Viileä Venla on värikylläinen, mykkä- ja piirroselokuvien ja sarjakuvien maailmoista mallinsa ottanut, iloisesti eteenpäin keinuva lastenelokuva. Risto Räppääjät ovat korostetusti lastenelokuvia. Aikuisemmalle katsojalle niillä ei oikeastaan ole juuri mitään tarjottavaa. Aikuisnäyttelijät heiluvat niissä kuin heinämiehet, lapsinäyttelijöiden näytellessä enemmän naama peruslukemilla.

Melkoisen osan näiden vain hiukan yli 70 minuuttisten elokuvien kestosta vievät Iiro Rantalan niihin säveltämät, tarttuvat rallatukset. Nämä musiikkivälikkeet rytmittävät kerrontaa ja senkin takia niiden soisi olevan visuaalisesti nykyistä huomattavasti rohkeammin tehtyjä.

Päätellen elokuvan lehdistönäytöksessä paikalla olleen lapsiyleisön hersyvistä reaktioista, tulee Viileästä Venlasta edeltäjiensä tapaan yksi vuoden suurista elokuvamenestyksistä. Niinpä onkin melko hämmästyttävää, että Risto Räppääjän tuotantoyhtiö antaa lehdistötiedotteessaan ymmärtää Viileän Venlan jäävän sarjan viimeiseksi elokuvaksi.

Lähteet: YLE Uutiset / Esko Rautakorpi

Lue seuraavaksi