1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Kodak lopettaa kameroiden valmistuksen

Historiallinen valokuvaukseen erikoistunut yritys Kodak lopettaa kameroiden tuotannon. Kodak ilmoitti torstaina, että se lopettaa digikameroiden, videokameroiden ja digitaalisten kuvakehysten valmistuksen.

talous
Lähikuva vanhasta Kodakin kamerasta ja sen linssistä.
Thomas Frey / EPA

Vuonna 1880 perustettu Kodak toi valokuvauksen suuren yleisön huviksi. Aiemmin kamerat olivat olleet liian kalliita suurimmalle osalle, mutta amerikkalaisyritys toi ne kaikkien ulottuville.

Vuonna 1975 Kodakin insinööri Steven Sasson kehitti ensimmäisen digikameran. Se oli leivänpaahtimen kokoinen ja otti mustavalkoisia 0,1 megapikselin kuvia.

1990-luvun aikana Kodak käytti neljä miljardia dollaria kehittääkseen kuvateknologiaa kännyköihin ja digitaalisiin laitteisiin. Tästä huolimatta yritys jäi digikehityksen jalkoihin. Kodak ei halunnut luopua hyvin tuottavasta filmituotannostaan ja päästi näin kilpailijansa Canonin ja Sonyn karkuun kehityksessä.

Lisenssituloja kamerakännyköistä

Kodakin kameratuotanto lopetetaan kesäkuun loppuun mennessä. Samalla Kodak etsii jatkajaa kamerabrändilleen. Kameratuotannon lopettamisen tarkoituksena on säästää 100 miljoonaa dollaria vuodessa.

Kodak omistaa yhä patentit useisiin älypuhelinten kameroiden perustoimintoihin ja saikin viime vuonna lähes 30 miljoonaa dollaria lisenssimaksuja. Tulevaisuudessa Kodak keskittyy kuvien tulostamiseen tarvittavaan teknologiaan.

Lähteet: AP

Lue seuraavaksi