Kannabis lääkekäyttöön Ruotsissa

Ruotsissa on hyväksytty käyttöön lääke, jossa vaikuttava aine on kannabis, kertoo Dagens Nyheter -lehti. Kyseessä on suusuihke, jota käytetään ms-taudin aiheuttaman lihasjäykkyyden, kramppien ja niistä johtuvan kivun hoitamiseen. Lääkettä valmistava yhtiö on hakenut valmisteelle lääkelupaa myös Suomesta.

Dagens Nyheter -lehti uutisoi kannabista sisältävän lääkkeen hyväksymisestä myyntiin Ruotsissa. Kuva: www.dn.se / YLE Uutisgrafiikka

Tukholman Karoliinisen instituutin mukaan kannabis vaikuttaa tiettyihin aivoreseptoreihin, mikä voi lievittää lihaskouristuksia ja jäykkyyttä.

Tutkijoiden mukaan lääke helpottaa oireita osalla potilaista, mutta osaan lääke ei vaikuta lainkaan. Sivuoireet, kuten pahoinvointi ja väsymys, ovat melko yleisiä.

Ruotsin lääkeviraston mukaan kyseisen lääkkeen kannabismäärä on niin pieni, ettei se aiheuta huumaantumisen tunnetta. Virastossa kuitenkin tunnetaan huolta siitä, että lääke aiheuttaisi riippuvuutta ja johtaisi väärinkäyttöön. Tästä syystä lääkkeen käyttöä valvotaan poikkeuksellisen tarkasti.

Lääkkeen sisältämä kannabis tuotetaan salaisessa paikassa Britanniassa.

Lehden haastattelema Karoliinisen instituutin professori Jan Hillert sanoo, ettei huumeaineen käyttöä lääketieteessä pidä moralisoida. Hän muistuttaa, että Ruotsissa käytetään myös morfiinia ja amfetamiinia lääkkeenä.

Lupahakemus sisällä myös Suomessa

Kannabispohjaista lääkettä valmistava espanjalaisyhtiö Almirall on hakenut valmisteelle lääkelupaa myös Suomesta.

Toistaiseksi lääkärin on Suomessa haettava erityislupaa erikseen jokaiselle lääkekannabisreseptin saaneelle potilaalle lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimealta.

Suomessa kannabiksen lääkekäyttö on marginaalista, mutta se on lähes nelinkertaistunut kahdessa vuodessa.