Etelä-Afrikka kuvitti setelinsä Nelson Mandelan kasvoilla

Etelä-Afrikka on uusii koko setelisarjansa niin, että jokaisessa setelissä on maan ensimmäisen demokraattisesti valitun presidentin Nelson Mandelan kuva. Setelit, jotka julkistettiin Nelson Mandelan vapauttamisen 22-vuotispäivänä, tulivat yllätyksenä ja heilauttivat randin arvoa.

Ulkomaat
Etelä-Afrikan presidentti Jacob Zuma esittelee uutta 50 randin seteliä.
Etelä-Afrikan presidentti Jacob Zuma esitteli uutta 50 randin seteliä lehdistötilaisuudessa Pretoriassa 11. helmikuuta.Reuters-TV

Setelien ulkonäön uusimista ei paljastettu ennakkoon. Julkisuuteen kerrottiin vain, että presidentillä, keskuspankilla ja valtiovarainministerillä olisi lauantaina kerrottavanaan "kansallisesti merkittävä ilmoitusasia". Markkinat säpsähtivät siitä niin, että sekä randin arvo että pörssikurssit putosivat perjantaina.

Etelä-Afrikan keskuspankin johtaja Gill Marcus kummasteli, miksi yllätyksen odotettiin olevan jotakin ikävää. Näinä aikoina kukaan ei taida olla varautunut hyviin uutisiin, hän tuumi.

Muuallakin on hänen mukaansa normaali käytäntö, että setelit uusitaan turvallisuussyistä 6 - 8 vuoden välein. Etelä-Afrikassa setelien turvallisuutta lisättiin viimeksi vuonna 2005. Julkistamistilaisuudessa ei kerrottu, milloin uudet setelit lasketaan liikenteeseen.

Mandelan kuva tulee 20 vuotta käytössä olleiden villieläinten kuvien tilalle kaikkiin viiteen seteliin, kymmenestä randista 200:een. Kuva on noin vuodelta 1990, jolloin 27 vuotta vankilassa istunut Mandela pääsi vapaaksi. Hetki symboloi samalla Etelä-Afrikan apartheid-rotuerottelupolitiikan loppua.

Mandela on nyt 93-vuotias. Hänen terveytensä on jo heikko, eikä hän osallistunut uusien setelien julkistamistilaisuuteen. Gill Marcus sanoi Mandelan nähneen setelit ja olevan niistä iloinen.

Lähteet: AP, AFP