Klaus Härölle kirkkotaiteen Engel-palkinto

Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan seurakuntaneuvosto on myöntänyt kirkkotaiteen Engel-palkinnon elokuvaohjaaja Klaus Härölle. Palkitsijoiden mielestä Härön elokuvat ovat nostaneet esille kristillisen elämänkatsomuksen kannalta tärkeitä asioita.

kulttuuri
Postia pappi Jaakobille -elokuvan lehdistömateriaalia.
Postia pappi Jaakobille -elokuvan lehdistömateriaalia.Kinotar / Oy Nordisk Film Ab

Elokuvaohjaaja Klaus Härön monet elokuvat käsittelevät ihmiselämän kipeitä kysymyksiä - hänestä on tullut pienten, heikkojen ja jotain menettäneiden ihmisten kuvaaja.

Härö on myös ollut vahva kirkon arvoja ja sanomaa kunnioittava kulttuurikeskustelija, joten Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan seurakuntaneuvosto päätti myöntää kirkkotaiteen Engel-palkinnon Härölle.

Härö tunnetaan etenkin elokuvistaan Näkymätön Elina (2002), Äideistä parhain (2005) ja Postia pappi Jaakobille (2009).

Palkinnon luovutti Härölle tuomiokirkkoseurakunnan kirkkoherra, tuomiorovasti Matti Poutiainen Helsingin tuomiokirkon vihkimispäivän 160-vuotisjuhlallisuuksien yhteydessä tuomiokirkon kryptassa.

Viestiä kirkosta kulttuurin monin keinoin

Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan seurakuntaneuvosto myöntää kirkkotaiteen Engel-palkinnon taiteilijalle tai yhteisölle, joka on ansioitunut kirkkotaiteen alalla tai kirkkotilan rikastuttamisessa.

Palkinto on myönnetty aiemmin 15 kertaa ja palkinnon saajan taiteilijantyö on lähes aina liittynyt jollain tavoin Helsingin tuomiokirkkoon.

Palkinto voidaan kuitenkin myöntää myös sellaiselle taholle, joka on kulttuurin keinon merkittävästi edistänyt kirkon ydinviestiä, vaikkei kytkentää kirkkotilaan olisikaan.

Kirkkotaiteen Engel-palkinto perustettiin vuonna 1990, jolloin tuli kuluneeksi 150 vuotta Helsingin tuomiokirkon suunnittelijan Carl Ludvig Engelin kuolemasta. Aluksi palkinto jaettiin vuosittain ja vuodesta 2006 lähtien joka toinen vuosi.

Lähteet: YLE Uutiset