1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. viihde

Suomalainen limusiininkuljettaja muistelee Houstonia: reilu ja ystävällinen

Whitney Houstonin elämää läheltä seurannut Heli Toikka muistelee edesmennyttä laulajaa lämmöllä. Toikka työskenteli 1990-luvulla supertähden lähipiirin limusiininkuljettajana ja yli neljä vuotta monipuolisissa avustajan tehtävissä Houstonin yrityksessä.

Kotkalainen Heli Toikka on saanut seurata kulisseissa, minkälaista Whitney Houstonin elämä oli laulajan uran huippuvuosina 1990-luvulla. Toikka muutti 1980-luvulla Kaliforniaan opiskelemaan ja pelaamaan koripalloa. 1994 hän ajautui limusiinifirman kautta töihin Houstonin taustaorganisaation toimitusjohtajan apulaiseksi yli neljän vuoden ajaksi.

Vaikka Suomeen paluusta on kulunut yli vuosikymmen, uutinen laulajan kuolemasta järkyttää Toikkaa.

- Whitney oli ensinnäkin tosi reilu silloin meitä kaikkia kohtaan. Silloin kun tavattiin, hän oli asiallinen ja ystävällinen, Kotkasta puhelimitse tavoitettu Toikka luonnehtii Houstonia YLE Uutisille.

Toikan mukaan ystävällisyys näkyi esimerkiksi siinä, että Houston tervehti työntekijöitään, kun tuli hotellin käytävällä vastaan.

- Hän tiesi varmaan meidät kaikki nimeltä, koska oltiin niin paljon esimerkiksi kiertueilla yhdessä. Minulla ei esimerkiksi ole kokemusta diivailusta, kyllä se oli hyvin mukavaa siellä kulissien takana olla.

Tyttären ja äidin suhde oli läheinen

Kotkalaisnainen haki ja sai omien sanojensa mukaan sattumalta töitä kalifornialaisesta limusiinifirmasta, jonka suurin asiakas oli laulajasuuruuden lähipiiri. Houstonin yrityksen toimitusjohtaja poimi Toikan palvelukseensa.

Useimmiten limusiininkyydissä olivat taustafirman johtohenkilöt tai tähden sukulaiset. Toikka kertoo kuljettaneensa Whitney Houstonia pari kertaa ja tavanneensa hänet avustajana lähinnä silloin, kun tähdelle piti kiikuttaa taustanauhoja tai sopimuksia allekirjoitettavaksi.

Houstonin nyt 18-vuotias tytär tuli Toikalle itse tähteä tutummaksi, sillä lapsi kulki äitinsä mukana joka paikassa.

- Tyttären ja äidin suhde oli hirveän lämmin. Minä olen tytärtä, Bobbi Kristinaa, tavannut ihan pikku tytöstä, kun se on siellä limusiinin perällä leikkinyt leluillaan. Kaikkein eniten surettaa ja on paha olo siitä, että miten tämä nuori tyttö tulee jaksamaan kaikkien näiden vaiheiden läpi, Toikka miettii.

Houston halusi leikkiä ja pelata

Toikan mukaan Whitney Houston oli artistina ammattilainen ja lähipiirilleen paitsi reilu myös vaativa. Asiat oli hoidettava ja aikatauluista pidettävä kiinni. Vaikka Toikka ei esimiehessään diivan piirteitä tunnistanut, välillä jopa tähden ulkonäköön liittyvät asiat teettivät paljon työtä.

- Jos pitää näyttää jonkinlaiselta, niin sitten pitää olla siihen sopivat vaatteet. Niitä etsittiin usein kissojen ja koirien kanssa eri kaupoista, että saatiin hommat tehtyä. Mistään ei tingitty.

Suomesta katsottuna musiikkimaailman tähden elämä limusiineineen voi vaikuttaa satumaailmalta. Jetset-elämä on Toikan mukaan tähdelle itselleen todellista - mutta myös rajoittunutta. Lähipiiri irtautui esimerkiksi vapaan liikkumisen rajoitteista leikkimällä ja pelaamalla, Toikka kertoo.

- Uima-altaalla oli lelut mukana. Aina tuntui siltä, että missä tahansa porukassa oltiin, niin meillä oli aina hauskaa. Ei vieläkään ole missään vaiheessa tuntunut, että olisi tehty töitä, vaan sai olla osana sellaista maailmaa, mihin ei missään muualla kyllä varmaan pääse.

- Tietysti minä itse entisenä koripalloilijana arvostin sitä, että meillä oli kiertueella koripallotelineet mukana, Toikka muistelee.

Ei rankkaa juhlimista

Whitney Houstonin tiedetään kärsineen huumeongelmista. Rankkaan juhlimiseen tai päihteiden käyttöön Toikka ei kuitenkaan työrupeamansa aikana törmännyt.

- Olin toimistopuolella, missä saatettiin tehdä 20 tunnin työpäiviä. Hotellissa käytiin nukkumassa neljä tuntia tai yöunet nukuttiin lentokoneessa. Juhlintaan, jos sitä edes on ollut, en ole päässyt mukaan omien vastuualueiden ja työtehtävien vuoksi.

Entinen limusiininkuljettaja tapasi Houstonin pikaisesti uudelleen vielä viime vuosina, kun paluuta yrittänyt tähti konsertoi Pietarissa ja Helsingissä. Toikka ei huomannut Houstonin muuttuneen ihmisenä, vaikka kova elämä ehkä olikin jättänyt jälkensä.

- Whitneystä, nuoresta tytöstä, oli tullut aikuinen nainen.

Hän suhtautuu armeliaasti myös kritiikkiä kohdanneen laulajan esiintymiseen.

- Jos minutkin pistettäisiin koripallokentälle niin kyllä se aika kömpelöltä näyttäisi tällä hetkellä, Toikka vertaa itseään ikätoveriinsa.

Nykyisin Heli Toikka työskentelee Kotkassa lastenkulttuurin sihteerinä.