Kuukausi haverista, Costa Concordian uhreja muistettiin Roomassa

Roomassa on järjestetty muistotilaisuus risteilyalus Costa Concordian kuolonuhreille. Aluksen haverista tulee maanantaina kuluneeksi tasan kuukausi. Onnettomuudessa kuoli 32 ihmistä, joista 15:n ruumiita ei ole löydetty. Aluksen hylystä päästiin sunnuntaina vihdoin pumppaamaan öljyä.

Ulkomaat
Italian presidentti Giorgio Napolitano tervehtii Costa Concordian uhrien omaisia muistotilaisuudessa.
Italian presidentti Giorgio Napolitano tervehti Costa Concordian uhrien omaisia muistotilaisuudessa Santa Maria degli Angeli -kirkossa Roomassa 12. helmikuuta.Guido Montani / EPA

Muistotilaisuudessa puhunut Italian katolisen kirkon päämies kardinaali Angelo Bagnasco muisti uhrien ja heidän omaisten lisäksi pelastusmiehistöjä ja Giglion saarena asukkaita. Hän kiitti saarelaisia, jotka avasivat ovensa Costa Concordian 4 200 matkustajalle ja miehistön jäsenelle jättiristeilijän kaaduttua Giglion rantaan.

Presidentti Giorgio Napolitano sanoi ottavansa osaa omaisten suruun ja hyväksyvänsä Italian ja italialaisten puolesta vastuun, joka heille onnettomuudesta ehkä lankeaa. Sekä Napolitano että Bagnasco vaativat, että turma selvitetään perinpohjaisesti.

Aluksen kapteeni on edelleen kotiarestissa. Häntä epäillään onnettomuuden aiheuttamisesta, kuolemantuottamuksista ja aluksensa hylkäämisestä kesken evakuoinnin.

Myös Costa Concordian italialaista varustamoa ja sen yhdysvaltalaista emoyhtiötä vastaan valmistellaan kanteita useissa maissa, joista matkustajat ovat kotoisin.

Yhdysvaltalainen asianajaja, joka edustaa kymmeniä yhdysvaltalaisia matkustajia, on vaatinut suuria uudistuksia kansainväliseen risteilyliikenteeseen. Asianajaja John Artur Eavesin mukaan laivaliikenteet lait ovat jääneet pahoin ajastaan jälkeen. Hän perää laivoille muun muassa samanlaista seurantajärjestelmää kuin lentoliikenteessä käytetään.

Öljyn pumppaaminen alkoi

Öljyn pumppaaminen Costa Corcordian ensimmäisistä tankeista päästiin aloittamaan sunnuntaina iltapäivällä monien lykkäyksien jälkeen. Tankkeja on 15, ja öljyä on myös konehuoneessa. Kaikkaan öljyä on arviolta runsaat 2 300 tonnia

Pumppausta hidasti ensin kuolonuhrien etsiminen hylystä ja kahden viime viikon aikana huono sää. Öljyn poistamisen tankeista arvioidaan vievän neljä viikkoa.

Hylyn öljyvuoto olisi raju isku Giglion vesille, jotka ovat osa Toscanan merellistä luonnonpuistoa. Alueella elää muun muassa delfiinejä.

Lähteet: AFP, AP