Perun Loistavan polun rippeiden johtaja jäi kiinni

Perun vasemmistolaisen sissijärjestön Loistavan polun johtaja Florindo Eleuterio Flores eli Artemio on pidätetty vakavasti haavoittuneena. Hallituksen joukot aloittivat viime viikolla ison operaation Artemion pidättämiseksi.

Ulkomaat

Perun poliisi on yrittänyt vuosien ajan saada kiinni Loistavan polun viimeisten rippeiden johtajan. Toissa vuonna Yhdysvallat tarjosi hänen pidättämisestään viiden miljoonan dollarin palkkion.

Artemio antoi joulukuussa haastattelun, jossa hän sanoi sissiensä huvenneen 150:een. Hän myönsi, ettei Loistavalla polulla ole enää voiton mahdollisuutta, ja sanoi pyrkivänsä tulitaukoon hallituksen kanssa.

Perun puolustusministeriön mukaan Artemio löydettiin Alto Huallagan viidakosta matkalla syrjäiseen suojapaikkaansa. Hän oli haavoittunut ilmeisesti tulitaistelussa sotilaiden kanssa. Presidentti Ollanta Humala ehti jo julistaa Artemion kuolleeksikin.

Loistava polku alkoi 1980-luvulla ajaa asein maolaista kommunismia Peruun. Järjestö alkoi hiipua vuonna 1992, kun sen perustaja Abimael Guzmán jäi kiinni. Osa sirpaleista jäi kuitenkin toimimaan ja on tehnyt iskuja vielä tällä vuosikymmenellä. Rahoitusta ne hankkivat kokaiinin salakuljetuksella.

Lähteet: AFP, AP, Reuters