1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. kulttuuri

Laulaja Whitney Houston on kuollut

Yhdysvaltalainen laulaja Whitney Houston on kuollut 48-vuotiaana. Asiasta kertoo laulajan tiedottaja. Poliisin mukaan laulaja menehtyi lauantaina loistohotellissa Kalifornian Beverly Hillsissä, mutta Houstonin kuolinsyystä ei vielä ole selvyyttä.

Whitney Houston esiintyi Zürichissä Sveitsissä 9. toukokuuta 2010. Kuva: Walter Bieri / EPA

Whitney Houston oli maailman tunnetuimpia naisääniä. Sielukas- ja vahvaäänistä Houstonia on pidetty kiistatta yhtenä viime vuosikymmenten valoisimmista tähdistä, mutta hänen uransa lamaantui pahoihin huumeongelmiin.

Houston eli tähtihetkensä 1980- ja 90-luvuilla. Hänen todellinen megahittinsä oli voimaballadiversio Dolly Partonin kappaleesta I Will Always Love You. Muita unohtumattomia Whitney Houstonin klassikoita ovat esimerkiksi I Wanna Dance With Somebody (Who Loves Me) ja Saving All My Love For You. Huipulla Houston oli maailman parhaiten myyviä artisteja sekä satojen palkintojensa vuoksi myös Guinnessin ennätysten kirjassa.

Kuolema osui Yhdysvaltain musiikkialan tärkeimmän päivän aatolle. Sunnuntaina on Grammy-gaala, jossa Houstonilla oli tapana saada arvostetuimmat tunnustukset kultaisina vuosinaan.

Laulajanura katkesi päihdeongelmiin 2000-luvun alussa. Kuitenkin viimeiseksi jäänyt studioalbumi vuonna 2009 onnistui sekin yltämään Yhdysvaltojen listakärkeen. Levyä seurasi kiertue, joka ulottui vuonna 2010 Helsinkiin. Paluunsa aikana Houston myös kertoi avoimesti huumeiden käytöstään.

Houston syytti päihteiden käytöstään vaikeaa avioliittoa Bobby Brownin kanssa. Liitto kesti 15 vuotta ja päättyi 2007. Pariskunta sai yhden lapsen, tyttären Bobbi Kristinan, joka on nyt 18-vuotias.

Nuoremmalle laulajasukupolvelle Houston on ollut ikoni. Hänet on maininnut suureksi esikuvakseen muun muassa Christina Aguilera ja Mariah Carey, molemmat esikuvansa kaltaisia säveltaitureita. Houston hankki kannuksensa omalla äänellään, vaikka olikin syntynyt suurten tulkitsijoiden joukkoon: hänen serkkunsa oli Dionne Warwick ja kummitätinsä Aretha Franklin.

Houston myös näytteli. Ristiriitaisesta kriitikoiden vastaanotosta huolimatta vuoden 1992 elokuva Bodyguard oli kassamagneetti. Whitney Houston myös kuvasi hiljattain keskeistä naisosaa musiikkidraamaan Sparkle, jonka Yhdysvaltain ensi-ilta on kesällä.