1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Voita & Sokeria

Madekeitto ja mateenmaksatoast

Talvisena päivänä kuuma, höyryävä soppa maistuu erityisen hyvälle. Voita & Sokeria –reseptillä valmistuu tällä kertaa madekeittoa ja toasteja. Sopan teko aloitetaan keittämällä kalaliemi. Liemen keittämisessä on tärkeää, että sen ei anna porista liian pitkään. Muuten liemestä tulee kitkerä. Juha Turtiainen käytti hyödykseen myös mateen maksan ja valmisti keiton lisukkeeksi mateenmaksatoasteja.

Voita & Sokeria
Madekeittoa ja mateenmaksatoasteja
Madekeittoa ja mateenmaksatoastejaProcam / YLE

Kalaliemi

1 kg kalanruotoja

1 l vettä

200 g sipulia (keltasipuli ja purjo)

tillinvarsia

kokonaisia valkopippureita

laakerinlehtiä

Huuhtele ruodot hyvin ja poista mahdolliset kidukset. Laita ruodot kattilaan ja kaada kylmä vesi päälle. Kuumenna liemi kiehumispisteeseen ja kuori pinnalta vaahto. Lisää sipulit ja mausteet ja keitä n. puoli tuntia. Siivilöi ja jäähdytä.

Madekeitto

1 l kalalientä

250 g perunaa

250 g fileoitua ja paloiteltua madetta

1 dl kuohukermaa

2 sipulia

tilliä

suolaa, voita

maustepippuria

Laita kattilaan pilkotut perunat, sipulit ja kokonaiset maustepippurit ja freesaa hetki. Kaada päälle kuuma kalaliemi. Keitä hiljalleen, kunnes perunat ovat kypsiä. Lisää joukkoon kalapalat. Älä keitä enää. Kaada joukkoon kerma ja mausta suolalla. Kiehauta nopeasti. Lisää viimeisenä hakattu tilli. Tarjoa keitto mateenmaksaleivän kanssa.

Mateenmaksatoast

muutama viipale tummaa leipää

voita

kalaliemessä haudutettua ja viipaloitua mateenmaksaa

Hauduta maksaa liemessä muutama minuutti ja ota sen jälkeen pannulla väri pintaan ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Paahda leivät kuivalla pannulla ja sivele pintaan kevyesti voita. Nosta leivän päälle maksaviipaleet ja päälle toinen leipäviipale.

Lähteet: Ohje: Juha Turtiainen

Lue seuraavaksi