Suomalainen Iron Sky -elokuva riemastutti Berliinissä

Suomalainen science fiction -elokuva Iron Sky sai lauantaina maailmanensi-iltansa Berliinissä. Berliinin elokuvajuhlien lippuluukulla myyntimenestykseksi noussut elokuva sytytti ensi-iltayleisön vitsailemalla saksalaisittain arasta aiheesta.

kulttuuri
Avaruusnatseja varusteissaan elokuvassa Iron Sky.
Avaruusnatseja varusteissaan elokuvassa Iron Sky.Mika Orasmaa

Timo Vuorensolan science fiction -komedia Iron Sky sai komean maailmanensi-illan lauantaina Berliinin elokuvajuhlilla loppuunmyydyssä Friedrichstadtpalastissa. Kaksituhatpäinen yleisö otti amerikkalaisten ja natsien välisestä avaruussodasta kertovan elokuvan innostuneesti vastaan.

Ensi-iltayleisössä istunut Andreas Ruhland kehuu Iron Skyta suurenmoiseksi elokuvaksi, jonka erikoistehosteet, musta huumori ja näyttelijäsuoritukset olivat fantastisen viihdyttäviä.

Ruhlandin mukaan parasta elokuvassa oli se, ettei tarinaa ollut otettu liian vakavasti. Myös menneisyydelle pitää pystyä nauramaan, sanoo Ruhland.

Pahallekin on voitava nauraa

Iron Skyn natsihuumorin voisi odottaa herättävän Saksassa vastustusta, sillä kaikenlainen leikinteko maan natsimenneisyyden kustannuksella on arka asia. Kaikki tahot eivät olekaan suhtautuneet ajatukseen avaruusnatsielokuvasta myötämielisesti.

Elokuvan saksalaisen tuottajan Oliver Damianin mukaan projektille oli aluksi hyvin vaikea löytää rahoittajia Saksasta.

- Rahoitusta etsiessämme kohtasimme ensialkuun suurta vastarintaa. Meiltä kysyttiin, onko mielestämme korrektia tehdä pilaa natseista. Saksalla on totta kai oma historiansa - ja me tiedostamme sen. Mielestäni tästä aiheesta voi kuitenkin tehdä mustan komedian.

Suomalainen ohjaaja voi tarjota erilaisen, vähemmän kipeän näkökulman historiaan, sanoo tuottaja Oliver Damian.

Nuorilta innostunut vastaanotto

Berliinin nuori ensi-iltayleisö tuntui suhtautuvan natseille nauramiseen rahoittajia kevyemmin. Yleisössä mukana nauranut berliiniläinen Alke piti nauramista jopa tarpeellisena.

- Se on kiinnostava kysymys, etenkin täällä Berliinissä. On mielestäni hyvä, että kansainvälinen tuotanto ottaa tällaisen aiheen ja vie sen niin äärimmilleen, ettei sitä voi pitää moraalisesti kyseenalaisena.

Alken mielestä ei ole oikeastaan kyse siitä, saako tällaiselle aiheelle nauraa. Välillä se on ehkä jopa tarpeen, hän sanoo.

Iron Skyn Suomen-ensi-ilta on huhtikuussa.

Lähteet: YLE Uutiset / Janne Sundqvist, Berliini