Tavaroiden vuokraaminen yleistyy

Erilaisten tavaralainaamojen kirjo on lisääntynyt. Monet vuokraavat tavaroita lainaamoista vaihtelun vuoksi tai kokeillakseen niitä ennen ostopäätöstä. Vuokraaminen voi olla myös järkevää, jos tavaraa ei tarvita usein.

Asiakkaita taidelainaamossa. Kuva: YLE

Tavaroita vuokraavien tavaralainaamojen valikoima on pikku hiljaa laajentunut uusille aloille. Vuokrata voi niin design-vaatteita, tauluja, urheiluvälineitä kuin lastentarvikkeitakin.

Kuluttajatutkimuskeskuksen tutkimusjohtajan Päivi Timosen mukaan tavaroiden vuokraamisesta on tullut entistä suositumpaa.

- Paljon tavaraa siirtyy siihen, ettei niitä tarvitse olla kotona, vaan niitä voi lainata. Meillä on kodeissa aivan valtavasti tavaroita. Isojen tavaroiden kohdalla ainakin mietitään, kannattaako niitä kodin kalliita neliöitä ottaa siihen, että säilytetään hyvin harvoin käytettäviä tavaroita, Päivi Timonen sanoo.

Hänen mukaansa myös tavaroiden omistamisen merkitys on vähenemässä.

- Kyllä se on syrjäytymässä tällaisilla leikin, kokeilun ja nautintojen kulutuksella. Se voi olla yksi merkittävä syy siihen, että lainaaminen on yleistynyt, Timonen pohtii.

Vuokraamot toimivat erilaisin tavoin. Moni lainaamo toimii ainakin osittain netin välityksellä. Esimerkiksi Kuinoma-palvelun kautta myös yksityiset kuluttajat voivat vuokrata toisilleen omia tavaroitaan.

Nuoret innokkaita taiteen vuokraajia

Helsingin taiteilijaseuran Taidelainaamo juhli sunnuntaina 17:ttä syntymäpäiväänsä. Pitkän linjan vuokraamolla on nykyisin noin tuhat aktiivista käyttäjää, ja päivittäin viitisen teosta lähtee lainaan. Eri puolilla Suomea on kaikkiaan lähes 30 taidelainaamoa. Teosten kuukausivuokrat ovat muutaman kymmenen euron luokkaa teoksesta riippuen.

Taidelainaamon hoitajan Eeva Muonan mukaan asiakaskunta vaihtelee laidasta laitaan.

- Meillä on paljon nuoria, joilla on seinillä vielä paljon tilaa. He haluavat isoja teoksia. Se on ehkä isoin ryhmä, Eeva Muona kertoo.

Kristiina Kivimaa on ollut Taidelainaamon asiakas jo pitkään. Hän on lainannut viitisen teosta, jotka hän on kaikki lopulta ostanut. Kuten moni lainaamon asiakas, hän on halunnut kokeilla teoksia kotona ennen ostamista.

- Kun viimeksi hankin taulun, piti saada sopivan kokoinen taulu, ja se onnistui kertaheitolla, Kivimaa kertoo.

Vuokraaminen on yleistynyt myös muodin saralla. Kesästä lähtien Helsingissä toimineen Vaatelainaamon valikoimassa on etupäässä suomalaisten suunnittelijoiden design-vaatteita ja kenkiä. Puolen vuoden jäsenmaksua vastaan lainaamosta voi parin viikon välein hakea kolme tuotetta.

- Mahdollistetaan arvokkaidenkin vaatteiden käyttö ihmisille, esimerkiksi opiskelijoille, joilla ei normaalisti olisi rahaa. Tai sitten vähän erikoisempia juttuja, mitä ei tarvitse ostaa omaksi, Vaatelainaamon perustajajäsen Hertta Päivärinta sanoo.

Hertta Päivärinnan mukaan Vaatelainaamo on saanut asiakkailta myönteistä palautetta.

- Päätös on helppo tehdä. Lainaan tämän ja katsotaan tykkäänkö, Hertta Päivärinta sanoo.